Nagybárkány

2017.12.28. 13:56

Mesedarabot kaptak ajándékba az apróságok

Mintegy hetven nagybárkányi csemetének ajándékozott felejthetetlen színházi élményt a közelmúltban az Agria Játékok Nonprofit Kft., valamint az egri Babszem Jankó Gyermekszínház. A társulat négy színésze, illetve Fekete Éva gazdasági vezető személyesen látogatott el a helyi Manóvár óvodába, ahol a művészek a Vidám mesék című könyv mesehőseit keltették életre.

Palchuber Kinga

Az Agria Játékok Nonprofit Kft. minden év nyarán kulturális rendezvénysorozatot indít Egerben, amelynek felnőtteket megszólító része a komolyzenétől egészen a vígjátékig felöleli a nagyközönségnek bemutatott színművek repertoárját. A programsorozat másik felében a gyermekeké a főszerepe, amikor is diákoknak szánt előadásokkal látogatnak el az egyik egri gimnáziumba. Ez utóbbi a Babszem Jankó Gyermekszínház közreműködésével valósul meg minden alkalommal. A cég munkáját egy magánszemély támogatja a háttérből azzal a szándékkal, hogy a kft a nagybárkányi gyermekekkel megszeretteti, s mindenekelőtt megismerteti a színház meseszép világát.

Fotók: Hüvösi Csaba

 

E segítségnek köszönhetően a helyi apróságok már két évvel ezelőtt ellátogathattak a Heves megyei székhely kulturális fellegvárába – a Gárdonyi Géza Színházba –, ahol kultúrbonbonként először a nagyszínpadon bemutatott Szaffi, majd a stúdiószínházban játszott Pumukli című mesedarabot látták.

– Idén karácsonyi meglepetésként a teátrum „házhoz jött” a nagybárkányba, s ezzel egy olyan nemes feladatnak tettünk eleget, amely örömet szerzett a gyermekeknek. A Babszem Jankó társulata gyakran szerepel a színházon kívül: a díszletek, a kosztümök, valamint a bábok is úgy vannak kialakítva, hogy egy autóba könnyen összepakolhatóak legyenek – mondta Fekete Éva gazdasági vezető.

Hozzátette: a kicsik saját környezetükön belül sokkal felszabadultabbak az előadások alatt, jobban mernek nevetni, tapsolni, kérdezni, míg a színház monumentalitásán sokszor meghökkennek. – Hatalmas szeretettel adtuk most is a nógrádi falunak az ajándékműsort, mert fontos számunkra, hogy a gyermekek jól érezzék magukat a színház csodájában! – zárta szavait Fekete Éva.

Ezt követően Dombovári Edina polgármester elmondta: küldetésének érzi, hogy a helyi gyermekeket segítse felkészíteni az életre, s különféle programokon keresztül megszeretesse velük a művészetet.

A községvezető arról is beszélt: a két évvel ezelőtti egri látogatás bizonyította, hogy a helyi porontyok nem csak fogékonyak a színházra, de méltóképpen tudnak is viselkednek annak közegében. A kicsik magatartásának is köszönhető, hogy idén meglepetésként a társulat, s annak vezetése is ellátogatott a faluba, hogy felejthetetlen perceket szerezzenek mintegy hetven nagybárkányi óvodásnak és kisiskolásnak.

– Nagybárkányban a kulturális élet az én szervezésem alatt indult el egy jó úton, ugyanis azt vallom: a teátrum varázslatos univerzuma képes egyfajta habos-cukros mázzal megtölteni minden ember lelkét. Bátran ki merem jelenteni: nem igaz az, hogy a 75 százalékban romák lakta településeken nem kell foglalkozni a művészetekkel, mert ez képes összekovácsolni a közösséget, s egyben megszépíteni a mindennapokat is – zárta gondolatait a polgármester.

Életre keltek a meseszereplők

A Babszem Jankó Gyermekszínház társulata Vlagyimir Szutyejev Vidám mesék című könyvének meseszereplőit keltette életre az óvodában. Mintegy hetven nagybárkányi kisgyermek arcára ült ki felhőtlen mosoly, amikor a művészek közreműködésével Kispipi, Kisréce, a három kiscica és társaik kiléptek a közismert mesekönyv lapjairól. A darab egyszerűsége, kifinomult szín- forma- és zenevilága, valamint a nevettető fordulatok a csemeték korbéli igényeihez illeszkednek. Nem meglepő, hogy a nézőtéren helyet foglaló meserajongó közönség hatalmas kacagásokkal, tapssal, valamint aranyos kommentárokkal fűszerezve maga is a kedves kis történet részesévé vált. Az előadás sikerét látva Fekete Éva felajánlotta, hogy amennyiben igény van rá: jövőre egy felnőtteknek szóló műsort is célba vehetnek egy szabadtéri esemény keretén belül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!