Nógrád megye

2017.10.26. 17:27

Megrendelésen alapulhat a kéményseprés

Szeles Pétertől, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivőjétől megtudtuk: az Országgyűlés napokban meghozott döntése nyomán január elsejével megváltoznak a kéményseprés szabályai.

P.K.

A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek – a családi házak – tulajdonosai az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy kétévente, továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményseprőipari-ellenőrzést.

A helyettes hozzátette: amennyiben e jogszabály hatályba lép, a családi házban élők az újévtől kezdődően nem kapnak a kéményseprőipari szervtől, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltatótól a kéményellenőrzés időpontját megajánló értesítést. A kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezése nyomán érkezik majd és végzi el a sormunkában előírt feladatokat. Az ingatlanhasználó tehát ekkortól szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval – köztük a katasztrófavédelemmel – a kéményellenőrzés időpontját és nem függ a szolgáltató munkavégzési menetrendjétől.

 

Fotó: NMKI

 

– A szolgáltató megrendelés alapján végzi el a sormunkában meghatározott feladatokat, amelyek lakosság körében továbbra is díjmentesek maradnak – mondta Szeles Péter, hozzátéve: a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat illetően, az osztatlan közös tulajdonú gyűjtőkémények ellenőrzése továbbra is tervezett sormunka keretében valósul meg.

Egyébiránt Áder János köztársasági elnök a napokban megfontolásra visszaküldte az országgyűlésnek a törvényt. A parlament honlapján elérhető levelében az államfő azt írta: az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprőipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!