Balassagyarmat

2017.11.20. 15:22

Zenélnek a kiállított képek

Sz.F.

Orbán György képzőművész és zenész Beküldött fotó

Orbán György salgótarjáni festőművész kiállítása nyílt meg Balassagyarmaton, a Madách Imre Városi Könyvtár galériájában.

Handó Péter salgótarjáni író-költő a megnyitón elmondta: Orbán György képzőművész és zenész. Különösen a vegyes technikával készült képei zenélnek. Olyanok, akár egy népzenei kompozíció. Az akvarellel felrakja az alapszólamot, szint visz a világba. A prímet a pasztell adja azzal, hogy hangsúlyosabbá teszi az alkotást. Végül a cimbalom fürgeségével vonul végig a képein, a szén, a toll, tus hálózata.

– Így válik a mű egésszé. Megszólalóvá. Megszólítóvá – mondta Handó Péter, aki köszöntőjében szólt kettőjük kapcsolatáról és barátságáról, amely az 1980-as évek vége felé kezdődött. Felidézte a Balassi Asztaltársaságban való együttműködésüket, amelynek központjában a művészet áll.

Orbán György a Létszilánkok című tárlatával az alkotói időt járja be, mintegy jellemezve az emberi állandót és változást.

– A kiállított anyagok sokszínűsége egyértelmű bizonyítéka az alkotó technikai ismereteinek, tudásának. Munkái azonban nem csak technikai megoldásban, hanem gondolatvilágukban is igen színesek és gazdagok – mondta Handó Péter.

 

Széleskörű a tehetsége

Orbán György alföldi gyermek, Gyomán született. Szegeden, a képzőművészeti gimnáziumban grafika szakon végzett. Nógrád megyébe a szerelem hozta, 1979-ben. Salgótarjánban, ahol ma is lakik, barátokra talált: az alkotótársak – Földi Péter, Iványi Ödön, Czinke Ferenc, Hibó Tamás és a többiek – befogadták, segítették őt és felismerték benne a tehetséget. 1990-től tagja, 1998-tól máig elnöke a Balassi Asztaltársaságnak. Számos önálló kiállítása volt hazánkban, de külföldön is bemutatkozott már közös tárlaton. Tehetsége széleskörű, a festészet mellett szívesen illusztrál könyveket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!