Nógrád megye

2017.10.30. 16:55

Betyár állapotban a csárda, a múlté a mozi, a kemping

Nagy Orsolya

Fotó: Pásztó Múzeum

„Valósággal tolongtak ott az emberek’’ – emlékszik vissza az egyik pásztói lakos a 21-es mentén lévő Cserhát vendéglőre, amely mostanra teljesen tönkrement és romhalmazzá vált. A Mucsi-dombon lévő szórakozóhelyet Kravár Ágnes építész tervezte1976-ban. Eleinte Cserhát vendéglő néven működött, majd később felvette a Mátrakapu fogadó nevet.

 

Fotó: Pásztói Múzeum

 

A helyi lakosok közkedvelt helye volt, valósággal sorakoztak parkolójában az autók. Az emberek örömmel töltötték itt a szabadidejüket. Az épület alatti területen faházak is sorakoztak, a főút mellett autósmozi is várta a filmek szerelmeseit. A 2000-es évek elején egy darabig még üzemelt a mozi, de végül az is bezárt. Az 1980-as években még virágzó vendéglátóhely nemcsak étteremként, hanem diszkóként is funkcionált. Ráadásul kemping is volt mellette, ahol a szezonban szinte mindig teltház volt. A pásztói születésű Vészabó Noémi így emlékszik vissza a komplexumra:

– Az étteremben mindig nagyon finom ételekkel vártak minket, a diszkóhoz és a mozihoz pedig számos fiatalkori élményem kötődik. Gyakran jártunk a barátaimmal a Cserhát vendéglőbe. Valósággal tolongtak ott az emberek. Sajnálom, hogy bezárt, de örömmel idézem fel ezeket a régi időket.

A vendéglő a 90-es évek végén zárt be pénzügyi okok miatt, azóta pedig teljesen leépült. A benne lévő tárgyakat ellopták, az ablakokat, ajtókat kitörték, így mostanra már csak a váza maradt. Az egyébként festői környezetben lévő épület jelenleg lesújtó látványt nyújt. Több internetes oldalon olvasható a helyi lakosok véleménye, akik nagyon sajnálják, hogy bezárt a fogadó. Volt, aki felidézte egykori emlékeit, például, hogy itt tartotta esküvőjét. Akadt olyan kommentelő, aki arról mesélt, mennyire kellemes hely volt, ahol nemcsak táncolni és szórakozni lehetett, de az étel is kiváló volt.

Az egykor ott mulató pásztóiak nagyon sajnálják, hogy bezárt a vendéglő és ilyen állapotban van, ugyanilyen szomorú, hogy tönkrement mellette az egykor jól menő étterem, a kemping és mellette a mozi. Ennek ellenére bíznak benne, hogy egyszer majd újraéled és ismét megtelik szórakozni vágyó emberekkel. Egyelőre azonban nincs olyan érdeklődő, aki tenni szeretne valamit az épület megmentéséért.

A pásztói önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, hogy a 21-es főút közelben folyó építése nem érinti az ingatlant, így azt nem bontják le.

Még nem vált valóra az álom

Az épület jelenleg a pásztói kötődésű Bakonyi család tulajdonában van. Az egyik családtag, Bakonyi Balázs lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az épületet még a 2000-es évek elején vásárolták meg. Tájékoztatása szerint édesapja egyik nagy álma volt, hogy a hely újjáéledjen, de ez sajnos nem sikerült. Jelenleg nem is terveznek semmiféle felújítást, az épületet a későbbiekben kívánják hasznosítani.

 

Címkék#Pásztó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!