Salgótarján

2017.11.22. 13:53

Kóbor ebek segítőinek szélmalomharca

Szabó Rita

A Karancs Mentőkutyás Alapítvány a Lassie Állatmenhelyet azért hozta létre, hogy az ebrendészeti telepekkel közösen, feladataikat részben átvállalva a kóbor kutyákat befogják, megfelelő tér és környezet biztosítása mellett gazdát találjanak nekik – mondta el Paróczai Katalin, a menhely dolgozója lapunk kérdésére. Hozzátette: a Lassie menhely nyolcvan–száz kutya ellátását biztosítja.

Gond, hogy kevés az állandó támogató, de sokat segít nekik a városgazdálkodási üzem az állatok és a tápok szállításában. Dr. Mag Gyula állatorvos hetente egyszer jár hozzájuk, és ellátja a kezelésre szoruló állatokat. Ezáltal folyamatos az ellenőrzés. Elismerően szólt egy idős házaspárról, ők minden hónapban támogatják anyagilag a menhelyet. Kutyatápra, alomra, forgácsra mindig szükségük lenne. Ezt teszik a kutyák alá, hogy ne a kemény, hideg cementpadlón feküdjenek. A betonra egyébként azért van szükség mert egyszerűbb a fertőtlenítés, és nem tudják kiásni magukat a kennelből – tette hozzá magyarázatképpen Paróczai Katalin.

 

Önkéntesek sétáltatják a menhely szomorú sorsú kis lakóit. Fotók: Niederland Dávid

 

Elmondta még azt is, hogy havonta átlagosan 30 kutyát adnak örökbe, de a múlt hónapban csak hét, novemberben pedig eddig három kutya talált gazdára. Az is gyakran előfordul, hogy visszahozzák a már befogadott kutyát, különböző okokra hivatkozva. Volt már olyan eset is, hogy lefoglalnak egy ebet, de végül visszakoznak az örökbefogadástól. Emiatt foglalásra már nem adnak lehetőséget. Csak a személyes jelenlét, kiválasztás lehet eredményes. Helyhiány esetén társszervezetek segítségét kérik, vagy az ott dolgozó önkéntesek, vagy főállásúak fogadják be ideiglenesen az elárvult ebeket.

Az önkéntesek száma öt és tizenöt fő körül alakul, de ez is változó. Ők a sétáltatásban és a takarításban vesznek részt. Megtudtuk: tervezik, hogy tavasszal macskák számára is kialakítanak kenneleket, a kutyáktól gondosan elkülönítve. A kölykök vannak nagyobb arányban a menhelyen.

 

Csak a személyes jelenlét, kiválasztás lehet eredményes.

 

Paróczai Katalin elmondta, hogy sajnos előfordult már, hogy kapualjban találtak dobozban kiskutyákat, de már arra is volt eset, hogy szélnek eresztették őket a menhely külterületén, a dolgozóknak kellett összeszedniük őket. Gyakran tesznek ki az emberek vemhes állatokat, sőt arra is volt már példa, hogy közvetlenül a befogás után a krízisautóban fialt le az eb. Ő 20 éve foglalkozik állatok mentésével, saját otthonában is kialakított kennelben 36 kutya ellátását biztosítja. Sokan kérdezték már tőle, hogy bírja ezt a nehéz feladatot, hiszen főállása is van, családsegítő a szociális központban. Egyszerűen úgy fogalmazott: már így született, elkötelezetten védi az állatokat, ahol tud, próbál segíteni.

Lokotka Károlyné és férje Salgótarjánból érkeztek a telephelyre, egy korábban kiválasztott ebért.

– Sajnáljuk a kidobott, gazdátlan állatokat, akik az emberi felelőtlenség áldozatai, ezért fontos szempontnak tartjuk, hogy menhelyről fogadjunk be kutyát. Egy fiatal, közepes testű, kanra esett a választásunk. A nevén még gondolkodunk – mondta kérdésünkre Lokotka Károlyné.

 

A betonra azért van szükség, mert így egyszerűbb a fertőtlenítés és nem tudják kiásni magukat a kennelből.

 

Önzetlen segítség gazdátlan ebeknek

Jeles Bettina szeptembertől a menhely dolgozója, aki elmondta, hogy állatszeretetből választotta ezt a hivatást. Gyermekkora óta szeretne az állatokon segíteni, elhivatottságot érez a szakma iránt, ezért tanulmányait állatorvosi asszisztensként végzi.

Harcsa Richárd három hete segít önkéntesként a menhelyen. Plüss állatokat vittem játéknak a kiskutyáknak egy itt dolgozó önkéntes portájára, aki nagyjából 50 kutyának ad ideiglenes otthont. Ezután döntött úgy, hogy csatlakozik a csapathoz. Főként a sétáltatásban segédkezik és bejelentett kutyák keresésében vesz részt.

A menhely hétfőtől szombatig, 9-től 12.30 óráig várja az önkénteseket és az örökbefogadókat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!