Budapest/Salgótarján

2017.12.08. 06:54

Kiválóan szerepeltek az országos döntőben a salgótarjáni nővérek

Az előkelő hatodik helyen végzett a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház stroke osztályának csapata az országos szakmai vetélkedő döntőjében.

A csapat tagjai. Balról Laczkó Erika főnővér, mellette Bódiné Tóth Emese, Tóth-Hegedűs Beáta és Varga Brigitta stroke osztály nővérei Fotó: Gyurkó Péter

A megméretést idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szervezete Budapesten, a Lurdy Házban. Az országos szakmai vetélkedő döntőjében az ország húsz legeredményesebb csapata mérte össze tudását.

A szervezők a kórteremnek berendezett helyiségben a gyakorlati munkához szükséges eszközökkel, valamint a betegeket imitáló személyzettel álltak a versenyzők rendelkezésére. Szakmai teszt, reanimáció és demonstrációs szakmai bemutató töltötte ki a délelőttöt. A nap második felében – a Kossuth Zsuzsanna-emlékév jegyében – ápolástörténeti villámkérdések, keresztrejtvényhez hasonló szórejtvény és tájanatómia következett. Zárásként a csapatok remek szösszenetekkel, általuk összeállított videókkal mutatkoztak be, amelyek segítségével hétköznapi tevékenységeiket ismertették a többiekkel, vidáman levezetve a nehéz napot.

A csapat tagjai. Balról Laczkó Erika főnővér, mellette Bódiné Tóth Emese, Tóth-Hegedűs Beáta és Varga Brigitta stroke osztály nővérei Fotó: Gyurkó Péter

A program során az ország minden megyéje megmérettette magát, szűkebb hazánkat a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház stroke osztályának szakdolgozói képviselték, számot adva elméleti és gyakorlati tudásukról. Az „Agyfürkészek” névvel indult csapat tagjai – Laczkó Erika, Tóth- Hegedűs Beáta, Bódiné Tóth Emese és Varga Brigitta – hatodik helyezést értek el. Szoros volt a verseny: az első helyezett és a nógrádi megyeszékhelyen működő gyógyintézet csapata között mindössze tíz pont volt a különbség – noha összesen kétszázat lehetett megszerezni.

Laczkó Erika főnővér, a csapat vezetője elmondta, hogy az előző években rendszeresen indultak helyi és megyei versenyeken, s idén jutottak be először az országos döntőbe.

– Külön öröm volt számunkra hogy nem csak az anyaintézményt, hanem az egész megyét képviselhettük. Az osztály jellegét tekintve nem volt egyszerű a felkészülés, nem csak a saját szakterületünkön kellett bizonyítanunk, hanem számos egészségügyi szakirányból is – tette hozzá.

Az intézmény vezetése – Csikos Dóra ápolási igazgató-helyettes, dr. Tóth Viktória osztályvezető főorvos, Bialkó Zoltánné egészségügyi gyakorlatvezető, Bertókné Tamás Renáta megyei vezető ápoló és Verner Eleonóra mentőtiszt –mindenben támogatta a csapat felkészülését, kollégáik pedig pluszmunkát vállalva segítettek számukra.

– A szakirodalom áttekintésében támaszkodhattunk a kórház könyvtárára. Egyúttal már a jövő évi megmérettetésre is megkezdtük a felkészülést, hiszen titkon kupával szeretnénk hazatérni onnan – fejtette ki Laczkó Erika: – A közel tízéves közös szakmai munka munka mellett ez az erőpróba még inkább összekovácsolta a négyfős csapatot. A szakmai rész végén a beteget imitáló férfi széles mosollyal az arcán köszönte meg a profi csapatmunkát. Az osztályunkon fekvők is hallották a délutáni, estébe nyúló újraélesztési gyakorlatainkat. Tréfásan megjegyezték, hogy általunk már ők is megtanulták a műveletet.

Fontos volt a háttérország

Lackó Erika főnővér elmondta, hogy a versenyről hazatérve betegeik is gratuláltak a csapat sikeréhez. Bódiné Tóth Emese kifejtette, hogy a felkészülés során nagyon fontos volt a háttérország, a család megértő támogatása is. Tóth-Hegedűs Beáta szerint jól felkészültek a protokoll szerinti újraélesztésből is. Varga Brigitta hozzátette, hogy két kiskorú gyermeket nevel egyedül és a fiának példaként tudta felmutatni: ha van valakiben szorgalom és kitartás, az mindenki számára példaértékű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!