Buják

2017.12.12. 10:24

Kiállítás őrzi a Nobel-díjas magyar tudós emlékét

Szent-Györgyi Albert, a világhírű tudós a Buják közelében található Kiskérpusztán töltötte gyermekkorát, emlékét állandó kiállítás őrzi a faluban.

Nagy Orsolya

December tizedikén lesz nyolcvan éve, hogy átvette a Nobel-díjat, amelyet a biológiai oxidációval és a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásiért kapott, a Szegedi Egyetemen végzett munkája eredményeként.

A tudós életét képező értékek, személyes tárgyak, köztük a Nobel-díj hiteles másolata is látható a helyi Eszterházy Közösségi Tér épületében. A hagyaték gyűjtését több mint húsz évvel ezelőtt kezdte meg Patkós István, a település alpolgármestere. Mint mondta, a Nobel-díjas tudós a Buják közelében fekvő Kiskérpusztán töltötte gyermekkorát, ahol édesapja, Szent-Györgyi Miklós kivette részét a közéleti feladatokból is.

– Egy beszélgetés során, 1984-ben merül fel először, hogy Szent-Györgyi Albert Kiskérpusztán élt gyerekként. Ez felkeltette az érdeklődésemet. Szerettem volna kideríteni, hogy valóban igaz-e, hogy a megyében élt vagy sem. Éppen ezért írtam a híres tudósnak egy levelet. A válaszából kiderült, hogy valóban itt élt és sok kedves emlék fűzi a településhez – mondta Patkós István annak kapcsán, hogy mi keltette fel benne a kíváncsiságot a téma iránt.

 

Patkós István a kiállított Szent-Györgyi dokumentumokat és relikviákat mutatja a közösségi térben kialakított tárlaton. Fotók: Hüvösi Csaba

 

A levélváltást követően, néhány év elteltével a mostani alpolgármester szerette volna, ha a helyi iskola Szent-Györgyi Albert nevét viselné, ezért ismét tollat ragadott. A Nobel-díjas válaszként írt soraiban a következőket vetette papírra: „Nagy megtiszteltetésnek veszem, ha az én gyermekkorom emlékére akár egy szobát is szentelnek”.

Az intézmény végül felvette a jeles tudós nevét.

A kezdeményezők a névadó ünnepség előtt felvették a kapcsolatot az akkor már özveggyé vált feleséggel, Szent-Györgyi Másával, aki jelen volt az ünnepélyes rendezvényen.

–Nem jött üres kézzel, hozott festményeket és egy szobrot, de voltak nála fényképek, iratok és más dokumentumok is – mondta Patkós István. Hozzátette, hogy az egyik legértékesebb emlék, amit kaptak a tudós svéd útlevele. Amerikába ugyanis nem engedték be őt akkoriban a magyar okmányokkal.

A bujáki Eszterházy Közösségi Tér épületében látható állandó tárlatról az alpolgármester elmondta, hogy folyamatosan érkeznek oda látogatók az ország minden részéről. A jövőbeli terveik között pedig szerepel, hogy felkeresik a tudósról elnevezett iskolákat, intézményeket és meghívják őket a kiállításra.

December 10-én lesz nyolcvan éve, hogy Szent-Györgyi Albert átvette a Nobel-díjat.

 

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának hiteles másolata.

 

Egy élet a tudomány szolgálatában

Szent-Györgyi Albert Budapesten született, 1893. szeptember 16-án, anyai ágon neves orvos dinasztia leszármazottja. A Budapesti Tudományegyetemen szerzett orvosi diplomát 1917-ben, majd az első világháború után Németországban és Hollandiában dolgozott kutatóként, elnyert egy ösztöndíjat a Cambridge-i Egyetemre is. Az 1930-as évek elején Szegeden izolálta a C-vitamint, amiért munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el. A második világháború alatt részt vett az ellenállási mozgalomban. Az országban bekövetkezett politikai fordulat miatt 1947-ban Amerikába távozott, a massachusettsi Woods Hole-ban telepedett le, itt hunyt el 1986. október 22-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!