Nógrád megye

2017.11.07. 12:15

Kézműves közmunkások

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közös szervezésében népi kézműves programokat tartanak szűkebb hazánkban több helyszínen is ezen a héten.

Sándorné Csuka Enikő

Az NMI megyei irodája és a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete jóvoltából Salgótarjánban két helyszínen, valamint Szécsényben és Balassagyarmaton is tartanak képzést kulturális közfoglalkoztatottak – kulturális tevékenységet végző, többnyire művelődési házakban dolgozó közmunkások – részére. A programban szerepel textilhímzés, szálasanyag-, csuhé- és gyékényfeldolgozás, adventi koszorúkészítés, mézeskalácssütés és tojásírás is.

 

A kézműves munka fogásait a gyakorlatban sajátították el a résztvevők. Fotók: Niederland Dávid

 

Szigeti Lászlóné módszertani referens lapunknak elmondta, hogy a foglalkozások célja a népi hagyományokkal kapcsolatos alapismeretek, képességek elsajátítása, ősi technikák, kismesterségi munkamódszerek és a hagyomány segítségével az önálló alkotás örömének megismertetése.

– A felhasznált agyag tulajdonságainak megismerése, felhasználási lehetőségeik közös továbbgondolása a mai kor viszonyaihoz igazítva ugyancsak fontos. Annak felismerése, hogy egyszerű alapanyagok felhasználásával, az alapismeretek elsajátításával érték hozható létre, egyedi kézi munkával. A tanfolyamok hallgatói betekintést nyernek a Magyarországon meglévő népi kézműves mozgalomba, tájékoztatást kapnak a különböző pályázati lehetőségekről, népi kézműves életutakon keresztül a kézműves vállalkozásokba – tudatta a szakember.

 

 

A különféle természetes anyagok felhasználása mellett, bár messze még a húsvét, a tojásírást is kipróbálják a közfoglalkoztatottak, írókázott, karcolt és a berzselt, azaz hagymahéjjal színezett technikával is dolgoznak.

Természetes anyagokat használnak

Fiser Józsefné Magyar Kézműves Remek-díjas, többszörösen elismert szakember. A salgótarjáni programon lapunknak elmondta, hogy a résztvevők megismerik a néprajzi tájegységek hímző-kultúráját és kiválasztanak egy vagy két hímzést, amellyel kis ajándék-, vagy használati tárgyakat díszíthetnek.

A szálasanyagok, a csuhé és a gyékény feldolgozása során az érdeklődők megtapasztalhatják az alapanyagok, a fonatok, a sodratok sokszínűségét. Barkácsolnak díszeket, ékszereket, alátéteket, kis kosarakat, játékokat, babát, tutajt és más állatfigurákat. A mézeskalácsból tükrös szívek, babapiskótás fogyasztható termékek készülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!