Balassagyarmat

2017.12.13. 14:13

Kedves a csendes elmélyedés, csalódás az utcai forgatag

A második gyertya meggyújtásával december 10-én kétszeresére nőtt a fény az adventi koszorún, az idő pedig egyre több tartalmat kapcsol az ünnepi vasárnaphoz.

Gerhát Karina

Magyarország népe minden tekintetben rendkívül vallásos. A kis falvakon át egészen a nagyvárosokig szinte sehol sem található olyan település, ahol a főtéren, vagy a központban ne állna vagy egy malomkerék méretű adventi koszorú, vagy egy több méter magas, fehér ledsorokkal kirakott angyal – mondta a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére Bartha István, balassagyarmati evangélikus lelkész, espereshelyettes.

Hozzátette, hogy emberméretű bábokból összeállított jászoljeleneteket is megpillantott már, amelyek tájékán általában folyamatosan szólnak a karácsonyi dalok. Látva az utcai forgatagot, a sokaságot, sokszor csalódottságot érez. Ő ugyanis odabent, a templomban, vagy az imaházban az egyik helyen tíz, a másikon húsz, a harmadikon pedig harminc embernek prédikál, a fő istentiszteleten is csupán száz-százhúsz hívő vesz részt.

 

Bartha István evangélikus lelkész, espereshelyettes gyertyát gyújt az adventi koszorún a balassagyarmati templomban Fotó: Torjay Attila

 

– Ebben az időszakban évről évre nem győzöm kimenteni magam a fagyoskodós adventi gyertyagyújtások alól. A szervezők persze értetlenkedve csóválják a fejüket, miért esik mindez olyan nehezemre, hogy a vasárnapi négy-öt istentiszteleten kívül még két-három ilyen alkalmon is részt vegyek. Már az is megfordult a fejemben, hogy ha ilyen vallásos lett az utca, akkor a templomban is talán az evangélium helyett sült gesztenyével, illetve forralt borral kellene kínálni az oda betévedőket – mondta Bartha István.

Hozzátette: évek óta nagy divat, hogy az egyházi személyektől kezdve a művészeken, a politikusokon át az utca emberéig szinte mindenki igyekszik egymást túllicitálva bizonygatni, mennyire mélységesen megveti a karácsonyi vásárlási lázat. Ő valójában mindig is a csendes elmélyedés embereként élt.

– Éppen szerda reggel volt, amikor leültem az evangélikus szeretetház nappalijában az ott lakó idős asszonyok közé, hogy megtartsuk szokásos mindennapi áhítatunkat. Ekkor szólalt meg a zsebemben bekapcsolva felejtett telefon. Ezen keresztül kaptam a felkérést, hogy osszam meg adventi gondolatimat a Nógrád Megyei Hírlap olvasóival. Nagyon örültem ennek a lehetőségnek – mondta az evangélikus lelkész.

Bartha István pedig az aznapra kijelölt bibliai igékkel szeretne mindenkinek békés, boldog ünnepeket és áldott új esztendőt kívánni: „De én megszabadítom juhaimat, és nem esnek többé zsákmányul” (Ezékiel 34, 22), valamint „Krisztus szerette az egyházat és önmagát adta érte” (Pál levele az efezusiakhoz 5, 25).

Hit után remény

Ahogyan az első, úgy a második gyertya színe is a lila, azonban jelentésük mégis eltérő. Az utóbbi ugyanis nem a hitet, hanem a reményt szimbolizálja. Az Úr ugyanis bizalmat ébresztett a zsidóságban azáltal, hogy eljön a Messiás, aki közülük való lesz.

Advent első vasárnapjának az lett volna a célja, hogy megnyissuk a lelkünket mások felé. Ezúttal pedig gondoljuk végig, hogy mi az, amit felebarátainkért tehetünk. Ne nézzük azt, hogy mit kaphatnánk vissza, hanem pusztán csak a segítő szándék vezéreljen. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csupán egy kedves szó, egy apró mosolyra, vagy bármilyen kicsi gesztus jól eshet embertársainknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!