Ecseg

2018.01.24. 16:49

Javuló körülmények között növekszik az iskolázottság szintje

Több tízmilliót fordítanak a község hátrányos helyzetű fiataljaira.

Nagy Orsolya

Közel negyvenmillió forintos támogatást nyert el a Cserháti Romákért Közhasznú Egyesület a közelmúltban. A céljuk, hogy csökkenjen a korai iskolaelhagyók száma a településen, illetve előmozdítsák a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférést is.

– A fő tevékenységünk a keresztény értékrendre való nevelés. Ezen felül szeretnénk a gyerekeket támogatni az oktatásban és inspirálni a továbbtanulásban – mondta el lapunknak Rácz Dezső, az egyesület elnöke.

Sokat segíthet a gyermekház

A tervek szerint kialakítanak egy gyermekházat, amely minden egyes nap várja majd a fiatalokat. – Ez a Cserháti Romákért Közhasznú Egyesület tulajdonában álló épületben valósul meg, a Béke út 67. szám alatt – osztotta meg lapunkkal Rácz Dezső. Itt szakemberek dolgoznak majd, de eszköz­beszerzés is megvalósul, amely segíthet a fiatalok fejlődésében. Az intézményben a felkészült szakemberek mellett roma származású közfoglalkoztatottak is segítik a napi munkálatokat, amelyeknek köszönhetően javulhatnak a bevont gyermekek kognitív képességei, érzelmei és szociális ismereteik. Fejlődhet továbbá a szülők gondozói magatartása, de kedvező irányba módosulhat a várandós anyák szemlélete is.

A megvalósítás előtt álló programban részt vevőknek javulhat a helyi közösségi életük, de új foglalkozásokat, önismereti és pályaorientációs órákat is tartanak a számukra.

A programban biztosítanak a részt vevők számára tisztálkodási és étkezési lehetőséget is.

 

Éppen ezért nyújtották be a pályázatot is, amely sikeres elbírálásban részesült. A projektnek köszönhetően felkarolják az Ecsegen élő, hátrányos helyzetű, főként a kisebbségi családokat, így javulhatnak az életkörülményeik.

– Szeretnénk elhagyni azokat a roma tradíciókat, amelyek hátránynak számítanak, és a pozitív dolgokat pedig felerősíteni – közölte a szervezet elnöke.

A beruházás során bútorokat, fejlesztőeszközöket, játékokat és tisztálkodáshoz szükséges tárgyakat is vásárolnak majd. Együttműködést terveznek a helyi gyermekjóléti szolgálat munkatársaival és a civil szervezetekkel. A programba bevont gyermekekről fejlődési naplót vezetnek majd.

– Szerencsére a településen élő emberek között senkinek nincs gondja a személyi higiéniá­val, ennek ellenére akik igényt tartanak rá, azoknak természetesen segítünk ezen a téren is – árulta el lapunk kérdésére Rácz Dezső.

Segítenek továbbá a várandós anyáknak a születendő gyermek fogadására való felkészülésben is.

– Olyan fiatalokat támogatunk, akik állapotosak. Az ő részükre többek között terhességi tanácsadást is nyújtanánk, amely egy plusz szolgáltatást ad majd a védőnő segítségen felül – monsta Rácz Dezső. – A hátrányos helyzetű lakók már sokat léptek előre.

A pályázat 2021-ben ér véget, az ecsegiek pedig bíznak abban, hogy lesz folytatás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!