Hazatért falu címet kap Somoskő és Somoskőújfalu

A Magyar szórvány napjáról emlékeztek meg a képviselők az Országgyűlés minapi ülésén. A parlament megtárgyalta azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely két nógrádi településnek, Somoskőnek és Somoskőújfalunak a hazatért falu címet adományozza.

 

Megtiszteltetés a Hazatért falu cím

Dr. Tóth László polgármester portálunknak elmondta: rendkívül nagy megtiszteltetésként élik meg a kitüntető cím elnyerését. A napokban tartották a hazatérés múzeumának alapkőletételét is, amely egy hosszas folyamat eredményeként valósult meg. Az intézmény annak állít emléket, hogy 1924 februárjában a két község visszatért Magyarországhoz. Az interaktív múzeumban a látogatók megismerhetik a közel száz évvel ezelőtti hangulatot, köszönhetően a helyiek által adományozott régi tárgyaknak is. Dr. Tóth László reméli, hogy a hazatérés múzeuma a turisztikára is jó hatással lesz.

Az elnöklő Hiller István megemlékezett a Magyar szórvány napjáról, felidézve, hogy az Országgyűlés 2015-ben nyilvánította november 15-ét, Betlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napját emléknappá. Elmondta: a szórványmagyarság létszámát megbecsülni is nehéz, a folyamatosan idegen nyelvi közegben élő magyarok száma 200 ezer és 1 millió fő közé tehető a Kárpát-medencében és a szórványosodás növekvő tendenciát mutat. A szórványközösségekben élők számára hiányzik a támpontot nyújtó egységes kultúra megtapasztalásának élménye, ismeretlen az anyanyelvhasználat természetes közege, így gyakori az elszigetelődés jelensége és az anyagi ellehetetlenülés veszélye is hatványozottan jellemző – hangsúlyozta.
Kiemelte: a magyar szórvány napjának célja, hogy felhívja a figyelmet a többségi nemzettől távol, elzártan élő magyarokra és magyarságuk megőrzésének nehézségeire. November 15-e annak a szimbóluma, hogy a peremvidéken és elszórtan élő magyarok elszigeteltségük ellenére sincsenek egyedül – tette hozzá.

A faluban minden évben megünneplik a Hazatérés napját (fotó: Danyi Lila)

Ennek apropóján nyújtott be országgyűlési határozati javaslatot Balla Mihály és Becsó Zsolt Nógrád megyei képviselő. A közösen jegyzett beadvány Somoskő és Somoskőújfalu 1924-es Magyarországhoz való visszacsatolására emlékezik és a két Nógrád megyei településnek a Hazatért falu (Pagi ad Patriam reversi) címet adományozza.
Mint mondta, a trianoni békediktátum a tényleges etnikai viszonyokat, az önrendelkezési jogot, az anyaországnál maradt települések gazdaságföldrajzi és konkrét gazdasági érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyva Somoskőt és Somoskőújfalut – sok száz társukkal együtt – Csehszlovákiának ítélte. Azonban Csehszlovákia mindössze négy évig tudta magáénak a két települést, ugyanis a Népszövetség 1923-as döntése értelmében 1924. február 15-én a két falu ismét Magyarország része lett – tette hozzá.
Felidézte: a döntésben nagy szerepet játszott Krepuska Géza, a településen birtokokkal rendelkező fül-orr-gégész professzor, aki a magyar-csehszlovák határrendező bizottság egyik angolt tisztjét megoperálta és kikezelte betegségéből, majd rábeszélte, hogy az Antant-bizottság tagjai szálljanak ki a két településre. Végül az angol tiszt közbenjárására egy hosszú jogi procedúra eredményeképpen, Somoskő és Somoskőújfalu visszakerült Magyarországhoz, Somoskő vára azonban továbbra is a csehszlovák (jelenleg szlovák) oldalon maradt – mondta.

MTI nyomán

Kommentek

Legolvasottabb

1
Vonat gázolt halálra egy embert
2
Veszélyessé válhat az olcsón vásárolt izzó
3
A Real Madrid csapata lép pályára Salgótarjánban
4
A hazugság ára
5
Iparterület és elkerülő út létesül a városban
Tüntetés
Húszezer afrikai bevándorló vonult végig Róma belvárosán
KDNP-választmány / 1 órája
Európa sorsa múlhat rajtunk Kövér László és Semjén Zsolt szerint
A jövő évi magyar választáson Európa sorsa is eldőlhet – hangoztatta a házelnök a KDNP országos választmányának ülésén. A miniszterelnök-helyettes pedig az Európa iránti felelősséget hangsúlyozta.
Zene és tánc / 2 órája
Nyolcszáz gyerek ünnepelte a karácsonyt az Országházban
Kékestető / 2 órája
Közeleg a síszezon, ideje felkészülni
nem adta fel / 5 órája
Óriási jeges hullámok közül mentette ki kedvencét (videó)
Salgótarján / 6 órája
Jövőre bővül a menetrend
Vissza a nyolcvanas évekbe / 9 órája
Billy Idol újra Budapest vendége lesz
Hugyag / 10 órája
Szereti a kihívásokat Hugyag polgármestere