Szécsény

2017.11.14. 13:59

Harmincéves a kultúra otthona

Harminc évvel ezelőtt, 1987. november 5-én gördült fel először a függöny Szécsényben a művelődési ház színpadán. Az intézmény – amelynek falai között egyéni alkotók, közösségek és művészeti csoportok generációi teljesedtek ki – gálaműsorral ünnepelte a jubileumot.

Szenográdi Ferenc

A szécsényi művelődési központ létrejöttét az elődök sok-sok munkája, akarata és az akkori tehetség jelenléte alapozta meg, amelynek gyümölcsét a mai napig élvezi a város – mondta Garamvölgyi Andrea, a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében. Kitért arra, hogy a kultúrotthonhoz kötődő, mára kiteljesedett generáció köszönettel és hálával tartozik az elődöknek.

– Az épület helyiségeiben kiváló műhelymunkát és tehetséggondozó tevékenységet lehet végezni. Ezzel élnek is az érintettek, amit fényesen bizonyít az egyének, csoportok sikere – hangsúlyozta Garamvölgyi Andrea, aki utalt az intézményben végzett munka közösségformáló erejére. Végezetül arról is szólt, hogy az elmúlt három évtized nem csak az eredményeken, de a ház állapotán is látszik, szükségessé vált az épület belső felújítása, és reményét fejezte ki, hogy sikerül pályázati támogatást szerezni erre.

Fotók: Hüvösi Csaba

Stayer László, Szécsény polgármestere köszönetet mondott a bátor elődöknek, akik megérezték a lehetőséget, és erőfeszítéseket tettek a művelődési ház megépítéséért.

– Olyan létesítményt adtak át harminc évvel ezelőtt, amelyre sok város büszke lehetne – szögezte le Stayer László, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki vezetőként, munkatársként, szereplőként vagy alkotóként hozzájárult az elmúlt évek sikereihez.

A hétvégén megtartott jubileumi gálaműsorban azok a művészeti csoportok léptek fel, amelyek számos országba elvitték már Szécsény kulturális, művészeti életének jó hírnevét: a negyvennégy éves múlttal rendelkező Erkel Ferenc Vegyeskar, a Palóc néptáncegyüttes, az Iglice gyermek táncegyüttes, az Andi Színjátszósai. Nagy sikert arattak Cs. Szerémy Andrea színésznövendékei, a művelődési ház népzenei tanszakának tanulói, a helyi alapfokú művészeti iskola diákjai és a nyugdíjas klub tagjai is.

A fináléban, a szereplők közösen kiálthatták: Boldog születésnapot, művelődési ház!

 

Mindent megtettek a művelődési házért

Az 1960-70-es években az akkori művelődési központ – amely az ipartestület épületéből lett átalakítva –nem tudott lépést tartani a kor követelményeivel. Ezt a helyzetet felismerte az akkori tanács is, amelynek elnöke, Földi László 1979-ben megrendelte a központ tanulmánytervét. Egy év múlva elkészült a kivitelezési tervezet is. Az akkori vezetés mindent megtett azért, hogy minél többen hozzájáruljanak az építkezés költségeihez: például téglajegyet árultak, társadalmi munkát szerveztek, támogatókat kerestek, a sport- és a kulturális eseményekre szóló belépőjegyeket feláron árusították, emlékérméket bocsátottak ki. Az épületet végül 57 millió forintból húzták fel.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!