Nógrád megye

2017.12.21. 13:46

Fejlesztés előtt áll a megyei közúthálózat

Burkolatjavításból, közlekedésfejlesztésből sem lesz hiány a következő évben. Megyénk több tucatnyi települését érintik a beruházások.

S. Csuka Enikő

A 21-es út újépítésű, kétszer kétsávos szakasza

A közúthálózat bővítése a következő években összesen mintegy 2500 milliárd forintos ráfordítással kap új lendületet, e keretösszeg több mint felét hazai költségvetési forrás fedezi. A tervek megvalósítása jó ütemben halad: a kormányhatározatban nevesített beruházások több mint 70 százaléka már legalább a szerződéskötésig eljutott – hangzott el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közös évzáró sajtótájékoztatóján Budapesten.

2010 óta mintegy 670 kilométernyi új útszakasz épült meg hozzávetőleg 1175 milliárd forint beruházási értékben. A 2022-ig tartó időszakban mintegy 900 kilométernyi négysávos útszakasz (autópálya, autóút és emelt sebességű főút) kivitelezése, kisebb részben előkészítése történik meg.

Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a kormány a következő években beköti a gyorsforgalmi hálózatba a megyei jogú városokat és a határokig vezeti a sztrádákat. A hazai autópályák és autóutak az ország minden részében a nemzetközi hálózatba kapcsolódó, európai színvonalú hozzáférést biztosítanak majd a közlekedőknek. A magyar gyorsforgalmi hálózat teljes hossza öt éven belül 2100 kilométer fölé nő.

A közúthálózat szolgáltatási színvonala a következő időszakban gyors ütemben közelít a társadalmi elvárásokhoz Fotó: Hüvösi Csaba

Burkolatjavítás ötven kilométeren

A hazai finanszírozású, 100 milliárd forintos útfelújítási program keretein belül Nógrád megyében több helyen is burkolatjavítás várható. Megújul a Zabar-Ózd összekötő út, a Rétság-Salgótarján másodrendű főút, a Szécsény-Pásztó, a Cserháthaláp-Szanda és a Salgótarján-Nádújfalu összekötő út, valamint a diósjenői, az erdőtarcsai, a tari, a dorogházai és a mátramindszenti bekötő út. A megyei közúthálózatból közel 32 kilométert érint a felújítás. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megújul a bujáki és a tolmácsi bekötő út, a Szécsény-Pásztó, a Penc-Keszeg, a Salgótarján-Zabar és a Cserháthaláp-Szanda összekötő út, a Mátraverebély I. bekötő út, a Vanyarc-Kálló összekötő út, a pusztaberki bekötő út, a Kisbágyon-Palotás, a Patak-Érsekvadkert és a Pásztó-Galyatető-Mátraháza összekötő út. Ez a beruházás összesen mintegy 25 kilométert érint.

Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a kormányzat 2017 végéig 1763 milliárd forintnyi, a NIF Zrt. által megkötött kivitelezési szerződéses állományhoz biztosított forrást. 2018 első hónapjaiban elkészülnek a huszonegyes számú főút Heves I. és Nógrád II-III. szakaszai.

Homolya Róbert hozzátette: a kormány nemcsak a közúthálózat folyamatos bővítéséről, hanem a meglévő utak állapotának javításáról is gondoskodik. A 2010 utáni időszakban az állami közútkezelő beruházásaiban közel 4000 kilométernyi útszakasz újult meg. A tavaly elindított Komplex útfelújítási program első évében 69 milliárd forint hazai forrás fedezte 562 kilométer főúti és mellékúti szakasz rekonstrukciójának költségeit. A program 2017-2018-ban 100 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik: a tavasszal meginduló munkálatok során újabb közel 900 kilométer helyreállítása tervezett. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban hasonló célokra rendelkezésre álló 55 milliárd forintból további 400 kilométernyi útszakasz rendbetétele valósulhat meg.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a közútkezelő az öt évre szóló közhasznúsági szerződése alapján már idén is érezhetően nagyobb támogatási keretösszeggel láthatta el útüzemeltetési tevékenységét.

A közúthálózat szolgáltatási színvonala a következő időszakban gyors ütemben közelít a társadalmi elvárásokhoz, egyre inkább megfelel majd a gazdasági szereplők igényeinek. A kormány közúti beruházásokkal nyitja meg Magyarországot és felzárkózó térségeit a lehetséges beruházók, munkahelyeket teremtő vállalkozások, a helyi gazdaságot élénkítő, a családok életlehetőségeit, életminőségét javító fejlesztések előtt.

Kiemelt fotónk: MTI/Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!