Szécsény 

2017.11.22. 11:35

Életműdíjat kapott a szécsényi pékmester

Nagyon szép ajándék kerül a szécsényi Vincze István idei karácsonyfája alá: a 72 éves, ma is szorgalmasan dolgozó, munkáját, szakmáját hivatásnak tekintő pékmester az országos szakmai szövetség életműdíját vehette át a napokban, Hajdúszoboszlón megrendezett ünnepség keretében.

Szenográdi Ferenc

Vincze Istvánt meglepetésként érte, hogy átvehette a Magyar Pékszövetség életműdíját. Minden ember lelkét öröm, boldogság tölti el, amikor munkáját rangos díjjal ismerik el, ezzel ő is így van. Ráadásul nem először élhetett át hasonlóan örömteli pillanatot: korábban, hét évvel ezelőtt megkapta a Magyar Pékszövetség Arany Perec-díját is.

A Szécsényben élő pékmester munkaszeretete családi örökség. Rimócon született, hetedik gyermekként. Szüleitől megtanulta a tisztességet és becsületet, valamint azt, hogy a megélhetés alapja a munka. Az 1960-as években a Nógrád Megyei Sütőipari Vállalat salgótarjáni üzemében helyezkedett el. Elvégezte a pék szakmát. Pár év múlva, 1967-ben a vállalat szécsényi üzemébe került, ahol végig járta a ranglétrát. Volt kisütő, táblás, dagasztó, brigád-, csoport-, majd üzemvezető. Abban az időben a magyar kemencéket még fával vagy szénnel fűtötték. Nehéz körülmények között dolgoztak, sok és kemény fizikai munkát végeztek.

 

A szakmai szövetség által díjazott Vincze Istvántól sok fiatal tanulta el a pékszakmát. Fotók: Torjay Attila

 

Amikor a szécsényi üzemet korszerűsítés miatt bezárták, Balassagyarmatra helyezték át. A beruházás során új technológiát, modern gépeket kapott a pékség, ezzel növelték a termelést és megkönnyítették a munkát. Miután mindez megvalósult, 1985-ben került vissza Szécsénybe üzemvezetőnek. Vincze István az évek során állandóan képezte magát: kereskedelmi és vendéglátóipari technikusi szakképesítést szerzett, majd mestervizsgát tett. Minőségi munkáját többször is igazgatói, miniszteri kitüntetéssel ismerték el. Sok fiatal tanulta el tőle a pékszakmát.

A sütőipari vállalatnál eltöltött hosszú évek után, 1992-ben úgy döntött, hogy önállósítja magát. Volt munkatársaival vállalkozásba kezdtek, öt pékséget üzemeltettek: kettőt Salgótarjánban, egyet-egyet pedig Homokterenyén, Litkén és a Felvidéken. Később társai kiváltak a gazdasági társaságból, ő pedig megvásárolta a litkei üzemet. Családi vállalkozásban 1998-ban megalakította a Vincze István és Fiai Bt-t. E cégben dolgozik az egész család, a felesége Marika, a fiai, Csaba és Attila, valamint előbbi házastársa. A betéti társaság azóta is sikeresen működik. Országos üzletláncokkal és egyéni kereskedőkkel egyaránt kapcsolatban állnak, s van három üzletük is. A családi vállalkozás tizennyolc embernek nyújt biztos megélhetést. Termékeiknek jó híre van nemcsak az Ipoly völgyében, hanem a megye más részén is.

 

72. születésnapját ünnepelte az idén, de még ma is keményen dolgozik.

 

Vincze István az idén ünnepelte 72. születésnapját, de még mindig keményen dolgozik. Mint mondta: éltető eleme a munka. Életfelfogását, hogy kemény, kitartó munkával megteremthetjük a család egzisztenciáját, tovább adta a fiainak is. Akkor lenne igazán boldog, ha majdan a négy unokája is magáévá tenné ezt a gondolatot. Szeretné, ha egyetlen fiú unokája folytatná a szakmát, és azon az úton haladna, amelyet ő már kemény munkával kitaposott.

 

Értékes teljesítményért jár az elismerés

Magyar Pékszövetség három kitüntetést ad át minden évben, ezzel ismerve el azokat a cégeket és szakembereket, akik példát mutatnak a teljes hazai sütőipar és a szakma számára. A szervezet célja a kitüntetésekkel az, hogy megörökítse az utókor számára az értékes és példamutató szakmai teljesítményeket. Az életműdíjat azon idősebb szakemberek vehetik át, aki a szakmában eltöltött több évtized alatt nemcsak szerették a pékszakmát, de érdemben hozzá is járultak a fejlődéséhez, gondot fordítottak tudásuk átadására, és vitán felül, széles körben elismert szakemberei a hazai sütőipar életének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!