Nógrád megye 

2018.01.14. 11:52

Balesetveszélyesek a közúton hagyott állati maradványok

Másodpercek töredéke is elég ahhoz, hogy az ember nyugodalmas autóútját megzavarja egy semmiből előugró vad-, vagy egy kóborló háziállat. Egy-egy kisebb jószág elgázolása után azonban sok sofőr továbbhajt a helyszínről, bele sem gondolva abba: az úton hagyott állati maradványok balesetveszélyesek lehetnek. Általánosan tavaly mintegy 146 elhullott állatot szállított el megyénk közútjairól.

Palchuber Kinga [email protected]

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény értelmében az állatok tetemének elszállítása, vagy ártalmatlanítása közúton annak kezelőjét terheli.

– Országos közúton az elhullott állatok elvitele társaságunk hatáskörébe tartozik függetlenül attól, hogy az út bel- vagy külterületen halad. Ellenben az önkormányzat által kezelt utakon az illetékes helyhatóság feladata az elhullott jószágok elszállítása – mondta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője.

Hozzátette: az állat tulajdonosa a felmerült költségeket köteles az önkormányzatnak, illetve a közút kezelőjének megtéríteni. Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha a jószágban chip van, így annak olvasására is lehetőségük nyílik. Az elszállítás díját a járulékos költségekkel együtt számlázzák ki.

 

A megyei jogú városban havonta öt-tíz tetemet gyűjtenek össze. Fotók: Hüvösi Csaba

 

Az intézkedési rend szerint a közútkezelő útellenőrt vagy brigádot küld a helyszínre, akiknek az a feladata, hogy az elütött, elpusztult állatok tetemét a helyszín közelében – az útpadkán vagy az árokban – elhelyezzék. A maradványt – a diszpécser által történő kiértesítést követően – az illetékes vállalkozó szállítja el. Utóbbi az eseti megrendelés beérkezését követően haladéktalanul, de legkésőbb 12 órán belül köteles gondoskodni a tetem elszállításáról, s a helyszín fertőtlenítéséről.

– Amennyiben vad esett áldozatul a gázolásnak, akkor az illetékes vadásztársaságot értesítjük, mivel az állat az ő tulajdonuk. A tetem bárki más által történő elszállítása lopásnak minősül – fejtette ki a szakember.

Biztosított az állatok kegyeleti hamvasztása

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének önkormányzati rendelete szerint az állati hulladék kezeléséről a keletkezését követő 24 órán belül gondoskodni kell. Ha az állati hulladék birtokosa a hulladék ártalmatlanításáról más jogszabályban foglaltak alapján nem tud gondoskodni, össze kell gyűjteni, s elszállítani a hulladéklerakón kialakított központi állati hulladék begyűjtő-átrakó állomásra. Turcsányi Attila, a VGÜ Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. hulladékártalmatlanítási részlegvezetője elmondta: az elhullott állatok maradványainak begyűjtését többnyire bejelentés alapján az önkormányzat kezelésében lévő utak, járdák, vízelvezető árkok, közterületek és parkok területén végzik. Salgótarjánban havonta öt-tíz tetemet gyűjtenek össze a VGÜ munkatársai. A hulladéklerakó területén 2009-ben kialakítottak egy kisméretű állatok hamvasztására szolgáló krematóriumot is. A kegyeleti hamvasztást azoknak ajánlják, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy eltemessék kedvenceiket. A hamvakat kérésre urnába is elhelyezik.

Pécsi Norbert Sándor elmondása szerint azonban az utak sok esetben két vadásztársaság határán vannak, így előfordulhat, hogy az érintetteknek el kell dönteniük, kinek a területéről ugrott a jószág az útra. Amennyiben az elütött állat lakott területen fekszik, a közigazgatási területileg illetékes önkormányzat helyi jegyzőjét vagy gyepmesterét keresik fel a közút munkatársai.

A kommunikációs vezető szerint a fő kérdés az, hogy a későbbi balesetek megelőzése érdekében elvárható-e egy autóvezetőtől, hogy további veszélyt teremtve leálljon a padkán, s mindenféle higiéniai eszköz híján lehúzza az állati maradványt a padkára?

– Ez még kisebb forgalmú úton is veszélyes lehet, autópályán pedig nem is lehetséges – adta meg a választ.

A szakember azt tanácsolja: amennyiben az úton élettelen állatot látunk, akkor értesítsük telefonon az illetékesnek vélt közútkezelőt, aki ezután biztonságos körülmények között megteszi a szükséges intézkedéseket. Megyénkben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságát lehet értesíteni a 06-30-840-946-os telefonszámon. Az elütött állatokról ezen felül bejelentést lehet tenni a közútkezelő 24 órás ügyeletet biztosító diszpécserszolgálatához is, amelynek elérhetőségei megtalálhatóak a www.utinform.hu weboldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!