Nógrád megye

2017.12.11. 13:48

Átlagban huszonötezer forint megy el ajándékokra

Kis karácsony vagy nagy karácsony? – az örökös kérdés idén is aktuálissá vállt. Megyénkben mobiltelefon, vagy tablet valószínűleg minden második fa alatt megtalálható lesz majd – mondta el a Nógrád Megyei Hírlapnak dr. Fazekas Péter, az egyik legnagyobb műszaki áruházlánc ügyvezető igazgatója.

G.K.

A cég legutóbbi – pontosan 997 fő részvételével lezajlott – felmérése szerint Nógrádban is ezek a műszaki cikkek lesznek a legnépszerűbb ajándékok. A kutatás célcsoportja a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság volt.

Dr. Fazekas Péter hozzátette, az állampolgárok kétharmadának nagy anyagi terhet jelent az ünnep, így minden második ember huszonötezer forint alatti összeget szeretne elkölteni idén. A nógrádiak 14 százaléka azonban akár ötvenezerig is elmenne. Az országos átlagtól eltérően, megyénk lakóinak csupán harmada véli úgy, hogy a szeretet ünnepe nagy anyagi gondokat okoz. Elenyésző azoknak a száma is, akik egyáltalán nem ajándékozzák meg egymást.

 

Folyamatos az árufeltöltés a kereslet miatt. Fotó: Hüvösi Csaba

 

Az áruházlánc felméréséből az is kiderült továbbá, hogy a magyarok zöme saját megtakarításból állja a kiadásokat, de az emberek közel tizede áruhitelt, vagy hitelt vesz fel.

Az adventi időszakban jobban szeretünk üzletben vásárolni, mint online, illetve vannak olyanok is akadnak, akik már nyáron megveszik a karácsonyi meglepetéseket.

Az állampolgárok zöme, akárcsak a Nógrád megyeiek többsége, legfeljebb öt embert ajándékoz meg a szeretet ünnepének időszakban. Azonban majdnem minden harmadik válaszadó azt nyilatkozta, hogy ennél is több személynek vesz valamilyen meglepetést. Utóbbit a nógrádiak tizede tervezi csak.

Már mindent online intézünk?

Annak ellenére, hogy egyre több mindent oldunk meg online, a karácsony mintha mégis megmaradt volna egy picit a régi hangulatában – kezdte szavait dr. Fazekas Péter. Hozzátette, mind a nők, mind a férfiak jobban szeretnek a feldíszített, fényárban úszó üzletekben vásárolni karácsony tájékán – 58 százalék –, mint online – 42 százalék. Végezetül azt is megtudtuk, hogy Nógrád megyében a mobilos fizetést egyáltalán nem preferálják az emberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!