Nógrád megye

2017.11.24. 11:31

Aszfalt tonnaszámra, kátyú ezrével az utakon

Nógrád útjainak minősége eltérő szintet mutat, több mint a fele kimondottan rossznak minősül, némi vigasz, hogy a jó burkolatok aránya is meghaladja az országos átlagot. Főleg a Belső-Cserhát mellékútjain találni rossz minőségű szakaszokat, de előfordulnak kátyúk az újabb építésű utakon is.

S. Csuka Enikő

Ötven százalék felett van a rossz burkolatúnak minősíthető utak állapota Nógrádban, ez az adat mind a fő-, mind a mellékutakra vonatkozik. Jelenleg az időjárásnak megfelelő technológiával folyik a kátyúzás, ha beköszönt a tél, akkor speciális aszfaltkeveréket fognak használni.

Idén a meleg aszfaltból 6400, a helyi burkolatjavítási munkákhoz pedig további 1500 tonna aszfaltot használt fel a megye szinte teljes területén a javítási munkálatok céljaira a Magyar Közút Nonprofit Zrt – mondta el a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője. Pécsi Norbert Sándor hozzátette: a megyében az előző téli időszakot követően számos helyen történt burkolatjavítás.

 

Salgótarjánban, a Karancs utcában kátyú kátyút ér, az önkormányzati felújítás már évtizedek óta várat magára. Fotó: Niederland Dávid

 

– Idén a lokális burkolatjavítási munkák során mintegy 1500 tonna aszfaltot használtunk fel. Javításokat végeztünk Diósjenő, Nógrád, Tolmács, Bánk, Romhány, Nógrádkövesd, Nőtincs és Ősagárd településeken, a Vanyarc és Kálló közötti, a béri és a bujáki bekötő úton. Balassagyarmat vonzáskörzetében, Hollókő, Alsótold, Cserhátszentiván, Mohora, Magyarnándor, Cserhátsurány térségében, Pásztó környékén, Ecseg, Csécse, Szurdokpüspöki felé, Dorogháza és Mátraalmás, valamint Karancskeszi és Salgótarján között. Ezeken kívül több kisebb javítást is elvégeztünk a megye több útján.

Osztályokba sorolják az út minőségét

Pécsi Norbert Sándor a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére elmondta, hogy a burkolatok állapotát adatait az Országos Közúti Adatbank tartalmazza. Öt osztályba sorolják az út minőségét, jó, megfelelő, tűrhető, nem megfelelő és rossz. A megyei- és országos adatokat összevetve megállapítható, hogy mind a fő-, mind a mellékutak tekintetében Nógrádban magasabb a jó állapotúak aránya az országosnál. Ez az arány Nógrádban 26,2 százalék, az országos csak 17,1 százalék. Viszont magasabb a rossz minősítésű útszakaszok aránya is, ami Nógrád 51,8 százalék, országosan csak 40,2 százalék. A látszólagos ellentmondást a köztes osztályzatok szüntetik meg, ezt kiegyenlíti a megfelelő, a tűrhető és a nem megfelelő utak változó aránya. Összességében elmondható, hogy az országos átlagnak megfelelő burkolatállapotok jellemző Nógrád megyében is.

– Tartós burkolatjavítás csak megfelelő időjárási körülmények esetén végezhető, fagypont felett, száraz időben. Téli időszakban is van korlátozottan lehetőség ideiglenes kátyúzási munkák elvégzésére, de csak speciális aszfaltkeverék, úgynevezett hideg aszfalt felhasználásával. Jelenleg a balesetveszélyes, lokális úthibák javítását végezzük az időjárásnak megfelelő technológiával, azonban a meleg aszfaltos technikával történő burkolatjavítást hamarosan be kell fejeznünk a téli időjárás következtében.

 

Aszfalt bontása Szuha községben Illusztráció: Hüvösi Csaba

 

Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy a javítást végző brigádok átlagos létszáma hét-nyolc fő. A munkához bontókalapácsot, aszfaltvágót, bitumen-emulzió szóró berendezést, tömörítő eszközöket használnak, valamint szállító járműveket és rakodógépeket.

A kátyúzási munkákon kívül egy műszaki megoldással nagy felületű javításokra is lehetőség nyílik. Ilyenek történtek a Mátraverebély-Szentkútnál, a kegyhelyre vezető úton, Mátranovákon, Salgótarján belterületén, Karancsalja környékén, Nagyoroszi és Bercel belterületén, Kétbodonyban, a 2-es számú főút külterületi szakaszán, Szügyben az ipari parknál, Galgagután és Szécsénkében. Így összesen mintegy 6400 tonna meleg aszfaltot dolgoztak be a munkálatok során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!