Nógrád megye

2017.12.18. 11:29

Ahány fenyőfa, annyi ár

Némelyik árus szerint már hetek óta folyamatos a kereslet, de akad olyan is aki szerint az utolsó pár napban indul meg a roham a fenyőfa megvásárlásához. Megyeszerte a luc- és a nordmann fenyő a legnépszerűbb, amelyek mindenhol azonos áron szerezhetők be.

Sz.R.,N.O.,H.H.

A salgótarjáni főposta előtt is nagy a fenyőválaszték. Az ott áruló Orosz Péter elmondta, a tavalyihoz képest hozzávetőleg 30 százalékkal nőtt a fák ára. A legnépszerűbb a lucfenyő, amelynek métere kétezer forintért kapható. Keresett emellett a kaukázusi jegenyefenyő – azaz a nordmann – is, amelynek méterára ötezer-ötszáz forinttól kezdődik. Az ezüstfenyőt azonban évről évre egyre jobban hanyagolják a vevők, ez háromezer hétszáz forintos méterenkénti áron elvihető.

– Mi Zala és Somogy megyei termesztőktől hozzuk a fákat, amelyek egyre sűrűbbek, tehát egyre jobb minőségűek – mondta Orosz Péter. A fenyőfaárus hozzátette, az utolsó négy napban várják a legtöbb vásárlót. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján akkor akár száz fát is tudnak értékesíteni. A lucfenyővel azonban nagy gondban vannak a termelők, ez öt éven belül akár el is tűnhet a kínálatból, mert egyre kevesebb van belőle.

Pásztón háromféle fa kapható – tudtuk meg Sánta Zoltán kereskedőtől: a lucnak kétezer forint, az ezüstnek háromezer, még a normandfenyőnek ötezer forint métere. Ezen felül árulnak földlabdás fákat is, amelyek átlagosan másfél méteresek és később el lehet ültetni a kertbe. Ezek ára ötezer forinttól kezdődik. Mint mondta, náluk nem drágultak a fenyőfák, hosszú évek óta ugyanannyiba kerülnek.

Megyeszerte megkezdődött a fenyőfa árusítása – Fotók: Hüvösi Csaba

– Karácsony előtt tíz nappal indul be igazán a vásár, akkor jönnek a legtöbben. A kis fákat pedig ugyanúgy viszik, mint a nagyobbakat, tehát ugyanakkora az érdeklődés mindkettőre – mondta Sánta Zoltán.

Lamos Lászlóné, az egyik salgótarjáni kertészet alkalmazottja érdeklődésünkre elmondta. Náluk a lucfenyő métere ezer-nyolcszáz, az ezüsté háromezer-ötszáz, a nordmanné pedig öt-hatezer forint, és mindegyiket keresik is a vásárlók.

Balassagyarmaton, a Dózsa és a Rákóczi fejedelem utcák sarkán lévő árusítóhelyen széles választék várja a vásárlókat. Kapható itt lucfenyő méterenként kétezer forintért, ezüstfenyő öt-tízezer forintért, vagy éppen nordmann öt- és húszezer forint közötti áron. Antal István fenyőfaárus elmondta: érdeklődés mindegyik iránt van, de a vásárlást a pénztárcához igazítják az emberek, tehát inkább az olcsóbbat viszik.

– Ritka és kivételes alkalom, amikor nem számít az ár – tette hozzá a kereskedő, aki szintén úgy látja: az elkövetkezendő napokban élénkül meg igazán a forgalom.

 

Megkérdeztük: ön milyen karácsonyfát vásárol?

Boros Brigitta: – Én egy kétméteres nordmann fenyőt vásároltam karácsonyra, és egy egyméteres luct a kislányomnak. Ő is kért egyet a szobájába, mert a villogó fények miatt kevésbé fél magában. Szigetszentmiklóson élek, de a munkám miatt Salgótarjánba kellett jönnöm, így itt vettem meg a fát, de nem bánom, mivel gyönyörűek, és nagyon jó áron is vannak.

Lengyel Zsuzsa: – Idén sem veszek karácsonyfát, mert immár második éve, hogy az Észak Írországban élő gyermekeimmel és az egy szem unokámmal töltöm az ünnepeket.

Gréczi–Zsoldos Miklósné: – Egyméteres hagyományos lucfenyőt vásároltunk, a jellegzetes illata miatt. Négy unokánk van, az általuk készített díszekkel ékesítjük a karácsonyfánkat már hosszú évek óta. Ebben gyönyörködünk újra és újra, mert nem szeretjük a műanyag díszeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!