Bátonyterenye

2017.12.11. 14:28

Górcső alatt az iskola, a közétkeztetés és a házasságkötés

Bátonyterenye képviselő-testülete a napokban tartotta ülését. Szó volt a közétkeztetésről, a folyószámlahitel felvételéről, önkormányzati rendelet megalkotásáról, valamint a Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium vezetéséről.

Palchuber Kinga

A városvezetés először az önkormányzat által kiírt, a „Közétkeztetési feladatok ellátása Bátonyterenyén” című versenyeztetési eljárás eredményéről tárgyalt. Az ajánlatok alapján a bírálók a Morka és Ron Kft.-t minősítették nyertesnek, a vállalkozás január 7-től másfél éven keresztül láthatja el a helyi közétkeztetési feladatokat. A testület egyhangúlag támogatta a napirendi pontot.

 

Fotó: Flickr

A képviselők megvitatták az egyes anyakönyvi és családi események engedélyezéséről, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló önkormányzati rendelet megalkotását is. Az utóbbi években egyre nagyobb számban merült fel az igény névadó ünnepségek, valamint a jubileumi házassági évfordulókhoz kapcsolódó, a házassági fogadalom megerősítésére irányuló ünnepélyes események lebonyolítására. A házasságkötésen és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésén túl az új rendelet kiterjed az anyakönyvvezető közreműködésével tartott családi eseményekre is.

A javasolt díjtételek a hivatali helyiségen kívüli szertartások esetén tartalmaznak változást, a díjemelés mértéke mintegy húsz százalékos. A hivatali helyiségben a házasságkötés és egyéb családi esemény munkanapokon, munkaidőn kívüli megrendezésének költsége 3 ezer 500, szombati napon 8 ezer 500 forint, míg ezen alkalmak hivatali helyiségen kívüli lebonyolításának díja 40 ezer forint. A képviselők egyhangúlag elfogadták a rendeletet.

A képviselők a jövő évi folyószámlahitel felvételéről is tanácskoztak. A város önkormányzata a 2013–14. évi adósságkonszolidáció után a likviditás fenntartása érdekében két évvel ezelőtt 70 millió forint keretösszeggel folyószámla-hitelszerződést kötött, amelyet azóta minden esztendőben megújít. Mivel a bevételek-kiadások eltérő ütemben és mértékben történő teljesülése kifizetési nehézségeket okozhatnak, annak enyhítése, valamint a fizetőképesség fenntartása végett Nagy-Majdon József polgármester elengedhetetlennek tartja a következő évben is a hitelfelvételt. A napirendi pontot tíz igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a testület.

 

Új alapokra helyezik a diákok életét

A testületi ülésen továbbá véleményezték a városban működő Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium vezetésére beérkezett pályázatot, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma a középiskola intézményvezetői feladatának ellátására írt ki. A pályázó Csank István Csaba jelenleg a megpályázott intézmény megbízott vezetője, aki a tehetséggondozást, a szakmai vagy felsőfokú továbbtanulásra való előkészítő iskola újraépítését tűzte ki elsődleges céljául. Az intézmény életét új alapokra kívánja helyezni, az oktató-nevelő tevékenységet fejleszteni, azt színvonalas közösségi tevékenységgel megtölteni. A tanácskozáson résztvevők mindegyike ajánlotta és javasolta Csank Csabát az igazgatói feladatok ellátására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!