Mátramindszent

2018.01.22. 06:56

Textillel átszőtt világban éli dolgos mindennapjait

Az 58 éves Kun Tiborné Ildikó életét a textil megmunkálásának szeretete szövi át. Az alkotó már egészen fiatalon elsajátította a varrás fortélyát, így ma már különleges díszpárnák és egyéb használati tárgyak dicsérik kétkezi munkáját és szárnyaló fantáziáját. 

Kun Tiborné Ildikó tősgyökeres mátramindszentiként édesanyjától és nagymamájától tanulta el a laposhímzés, a keresztszemes varrás és a kézimunkás előnyomás minden csínját-bínját. A varrás iránti szerelem már fiatalon kialakult a szívében, s az évek csak erősítették elhatározását, hogy egy textillel átszőtt világban szeretne kiteljesedni. Ildikó elmesélte: több mint negyven évvel ezelőtt Nagybátonyban szerezte meg szakvizsgáját mint francia női szabó. Ezután néhány évtizeden át a textiliparban tevékenykedett, dolgozott Jánosaknán és a kazári varrodában is. – Ezt követően egészségügyi problémák miatt leszázalékoltak, így el kellett gondolkodnom rajta, milyen úton haladjak tovább – tette hozzá.

 

Kun Tiborné Ildikó számára a varrás nemcsak munka, de szenvedély is egyben, így minden egyes termék elkészítéséhez örömmel lát hozzá. Fotók: Hüvösi Csaba

 

A varrónő tudta: számára csak az alkotás okozhat örömet, s egy uniós lehetőséget kihasználva ma már a saját maga főnökévé vált. Ennek és családjának köszönhetően egy olyan műhelyet épített fel, ahol szebbnél szebb használati tárgyakat varrhat és díszíthet napról napra.

Munkája eredményeként többek között egyedi – különféle mintákkal, színekkel, anyagokkal – formákba varrt díszpárnák, neszesszerek, táskák, babzsákok, konyhai kötények, bevásárlószatyrok, esküvői gyűrű­párnák, edényfogók, bor­tartók is kerültek már ki otthoná­nak falai közül.

 

 

– Soha nem szerettem az egyszerűséget, így a varrásban máig keresem a kihívásokat. Ez nem csupán munka, de szenvedély is egyben. Alkotás közben megszűnik a világ, megnyugszom, s képes vagyok kizárni a hétköznapok problémáit – hangsúlyozta Ildikó.

Különleges tárgyaival a varró­nő bemutatkozott már Salgótarjánban, Pásztón, Mátraszelén, Nemtiben, Dorog­házán, Szuhán, Balaton­szemesen és Egerben is.

– Büszke vagyok arra, hogy Parádsasváron több neves alkotóval karöltve részt vehettem egy tíznapos alkotói kiállításon – emlékezett vissza. Emellett termékei már Angliá­ba, Amerikába, Bécsbe és Hollandiába is eljutottak. Ildikó tervei között szerepel a kínálat folyamatos bővítése, de főleg azt szeretné, ha minél többen megismernék munkásságát, és minél többfelé szerezhetne örömet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!