Telelés

2018.01.25. 20:09

Menekülés a télből a nyárba

Akik megtehetik, a téli hideg elől melegebb éghajlatra menekülnek. A nógrádi világutazók között Thaiföld a legnépszerűbb, de a közkedvelt úti célok közé tartoznak az európai városok is. Sokan pedig már most lefoglalják a nyári utazást.

Nagy Orsolya

Egyre többen indulnak útnak a hidegebb hónapokban, hogy ekkor is élvezhessék a meleget, a napsütést. Ma már igen széles a választék, a legtávolabbi tájakra is eljuthatnak a nyár szerelmesei, ha pénztárcájuk engedi.

– Az utóbbi időben megnövekedett az egzotikus utak iránti kereslet. Érdekes azonban, hogy a síutak népszerűsége viszont csökkent – mondta el lapunknak Stec Magdolna salgótarjáni utazási tanácsadó.

Hozzátette: a leggyakrabban Thaiföldet keresik fel az egzotikus országok közül, de szintén közkedvelt üdülőhelynek számít Dubai. Itt hajóutakat is szívesen választanak a turisták. Az utazási tanácsadó kitért arra is, hogy a terrorveszély ellenére Egyiptom is népszerű és nemcsak a téli időszakban, de nyáron is.

Párizst is gyakran felkeresik az utazni vágyók fotó: Pixabay

– Telente többnyire nyolcnapos üdülést választanak az emberek, nyárra viszont akár 12–14 napra is elutaznak. A hidegebb évszakokban divatosak az európai városlátogatások. Sokak nagy kedvence Barcelona, de Róma, Párizs és London is nagyon közkedvelt – mondta Stec Magdolna.

Az utazási tanácsadó beszélt a nyári előfoglalásokról is. Ezekre hatalmas az érdeklődés, mert ilyenkor legalább 30–40 százalékkal olcsóbban le lehet foglalni a nyári üdülést.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy minden utazni vágyónak ajánlott utasbiztosítást kötni, bár a legtöbben ezzel már tisztában vannak, s nem kell őket külön figyelmeztetni. Mindenki számára fontos ugyanis a gondtalan kikapcsolódás, amiben sokat segíthet a biztosítás. Az utazási irodákban ezzel kapcsolatban minden információt megkapnak az érdeklődők.

Az ott dolgozók többek között abban is tudnak segíteni, hogyan lehet a legkönnyebben eljutni egy-egy célállomásra, adhatnak spórolási tanácsokat és hasznos tippeket is, valamint számos kedvezményről nyújthatnak tájékoztatást.

– A párommal körülbelül másfél évtizede minden évben ellátogatunk Thaiföldre, többnyire egy hónapra. Ha az ember ilyen messzire utazik, érdemes hosszabb időre menni, így gazdaságosabban megoldható az üdülés, hiszen a költségek nagy részét a repülőjegy teszi ki. Számunkra azért fontos Thaiföld, mert ilyenkor tudjuk jól kipihenni az egész év fáradalmait, kiereszteni a gőzt, és itt töltődünk fel igazán. Jó kiszakadni a télből a nyárba. Ráadásul elvarázsolnak a természeti szépségek, a kulináris élvezetek és az ország kultúrája is. Az utazásunk természetesen nagy előkészületeket igényel, sok a teendő előtte. Mivel edzőként dolgozom, ezért meg kell oldanom a helyettesítést is, valamint nagy szükség van a folyamatos kapcsolattartása az itthoniakkal – mondta a pásztói Moravcsik Réka.

Hova érdemes télen utazni?

Aki meleg tengerre és forró napsütésre vágyik a téli hónapokban, az számos egzotikus út közül válogathat kedvére. Az utazási irodákban természetesen segítenek az utazni vágyóknak. A legjobb úti célok a hidegebb időszakban: a Dominikai Köztársaság,Thai­föld, a Kanári-szigetek, Bali, de Egyiptom is népszerű. Ezek egyébként hosszabb repülőúttal járnak, hiszen több mint tíz óra egy utazás, ami igénybe veheti a szervezetet. Ajánlatos ezért legalább félóránként mozogni és csak mérsékelten fogyasztani alkoholt a repülőgép fedélzetén. Nem szabad megfeledkezni a biztosításról sem, mielőtt útnak indulunk.

Illusztrációs fotó: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!