Szécsény

2018.01.21. 11:20

„Keresztszülők” segítik a moldvai kisgyermekeket

Szécsényben immár tíz jelképes keresztszülő nyújt segítséget a Moldvában magyar nyelvet tanuló, nehéz körülmények között élő fiataloknak.

Szenográdi Ferenc

– Évekkel ezelőtt az interneten láttam meg a keresztanya- és keresztapaprogramot. A férjemmel elhatároztuk, hogy mi is csatlakozunk, így lettünk egy gajdári kislány, Letícia jelképes keresztszülei. Ez azt jelentette, hogy a programot működtető Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány részére évente küldünk negyvenezer forintot, ezen kívül a kislány több alkalommal is kapott tőlünk csomagot – mondta a szécsényi Valkárné Kail Mónika.

A program a magyar nyelvet tanuló határon túli diákokat támogatja – beküldött fotó

Csángó magyar kapcsolatokért

A moldvai csángó falvakban még ma is elképzelhetetlen, hogy két ember szó nélkül menjen el egymás mellett, még ha nem is ismeri egymást. Két mondatot biztosan váltanak. A legudvariasabb megszólítás, ha „keresztanyának”, vagy „keresztapának” nevezik egymást. A jelképes keresztszülőség azt is jelenti, hogy aki szeretne segíteni, választhat egy „keresztgyermeket”, akivel levelezés, találkozás során szoros kapcsolatba kerülhet. Rajta keresztül az illető betekinthet a csángó emberek életébe, megismerkedhet történelmükkel, gazdag hagyományaikkal, s életre szóló barátságokat köthet. Moldvá­ban gyakorlatilag soha sem volt magyar nyelvű oktatás (kivéve az 1950-es években indított magyartanítást, amit gyorsan elsöpört a történelem). A moldvai magyar oktatási programnak köszönhetően ma 26 csángó faluban – iskolában és iskolán kívül – közel 2 ezer gyermek tanulhatja ősei nyelvét. De sok ezren vannak még, akiknek nincs lehetőségük magyar iskolába járni.

Hozzátette: a jótékonykodás annyira megérintette a szívüket, hogy Halmosi Györggyel – akinek szintén volt és van Moldvában istápoltja – Szécsényben az apostolai lettek a „Legyen ön is keresztapa és keresztanya” programnak. A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítványtól kapott tájékoztatásból kiderült számukra, hogy Pokolpatak az a település, ahol kevés a „keresztszülő”. Szécsényben szervezőmunkához láttak, fórumokon hívták fel az emberek figyelmét a moldvai gyermekek megsegítésének lehetőségére. Mára megvan az eredmény: a városban immár tíz keresztszülő nyújt segítséget a Moldvában magyar nyelvet tanuló, nehéz körülmények között élő fiataloknak.

A keresztszülők mellett további lelkes támogatókra találtak, akik mikulásra, karácsonyra ajándékcsomagokat készítettek a távol élő magyar gyermekek részére. Nekik köszönhetően az ünnepek előtt 43 pokolpataki gyermekeket tudtak megajándékozni.

Valkárné Kail Mónika elmondta, hogy két pokolpataki pedagógussal személyesen is találkoztak Budapesten, a csomagok egy részét ők vitték magukkal, a többit az alapítvány csomagküldő szolgálata juttatta el a gyermekeknek.

A Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület szoros együttműködésben dolgozik a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével és a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvánnyal. Alapvető célnak tekintik a „Legyen Ön is keresztapa, keresztanya” program népszerűsítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!