Salgótarján

2018.01.25. 07:02

Fekete lyuk az Alba: gond a sok kicsi üzlet

A székesfehérvári Albacomp nevű informatikai cég tervezése és irányítása mellett épült Alba üzletházat 1999. július 15-én adták át.

Szabó Rita

Azóta a szebb napokat látott építmény népszerűsége sokat csökkent, aminek komoly és a közvélemény előtt kevéssé ismert okai vannak. Annak jártunk utána, hogy milyen infrastruktúrára lenne szükség a megyeszékhely egyetlen, pláza jellegű épületének felvirágoztatásához.

Tolnai Sándor, a közös képviseletet ellátó Marketing Klub Kft. ügyvezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy a korábbi képviseletek kedvezőtlen állapotokat teremtettek a házban, amit az elmúlt években sikerült valamennyire normalizálniuk.

 

Salgótarján központjának egyik jellegzetes épülete a megye egyetlen plázája. Fotó: Niederland Dávid

 

– Jelenleg a 62 üzlethelyiségből csak 14 kihasználatlan, ez a tavalyi helyzethez képest erőteljes javulás – mondta Tolnai Sándor.

– Az épület többek között mozgólépcsővel, lifttel, saját fűtő- és szellőzőrendszerrel rendelkezik, amelyek működtetése jelentős költségekkel jár. A házban található mozgólépcső már rég nem üzemel, de évi 200 ezer forintot emészt fel, pusztán azzal, hogy van. Ennek következménye a viszonylag magas közös költség. – Ez is szerepet játszhat abban, hogy az üzletek egy-két kivétellel nehezen boldogulnak. Annak idején ezeket az üzlethelyiségeket túl kicsire tervezték, emiatt egy országos élelmiszer-, vagy ruházati hálózat számára nem megfelelőek. Három-négy helyiség kivételével nagy cégek fogadására sem alkalmas az épület – mondta el a közös képviselő. Hozzátette: az irodaházi funkció és a szolgáltatások azonban tartósan megtelepedtek, kiemelkedően jól működnek.

Tolnai Sándor elmondta, hogy nincs felhatalmazása az üzletházban lévő helyiségek menedzselésére, ez a tulajdonosok joga.

– Nem tárgyalhatok nélkülük. Műszaki szempontból lenne rá lehetőség, hogy akár több üzletet egybe­nyissanak, de a tulajdonosi szerkezet nem engedi meg, hogy ez automa­tikusan megtörténjen. Több személy beleegyezése szükséges ahhoz, hogy építés vagy átépítés kezdődjön.

A képviselő véleménye szerint csak egy tőkeerős befektető hozhatna érdemi változást, akinek egy egész szint felvásárlására is adódna lehetősége.

Ötletek a további hasznosításra

– Már azt sem tudom, milyen üzletek találhatóak abban az üzletházban – mondta el a salgó­tarjáni Horváth Ferenc. – Emlékszem a megnyitásra, volt, hogy heti szinten bejártam oda. Kellemes környezet volt. Rég jártam ott, nem tudom, most milyen állapotban van, de a város lakói nincsenek jó véleménnyel róla – mondta el a salgótarjáni lakos.

– Sajnálom, hogy ilyen jó adottságokkal rendelkező épület nem tud olyan módon működni, ahogyan működhetne. Élelmiszerüzlet, gyorsétterem, konditerem, ezekre szerintem nagy lenne az igény – mondta el Nagy Róbertné. – A város tele van kínai ruházati üzlettel, személy szerint azt kívánnám, hogy tűnjön el mind. Az Alba pláza jellegű épület, ha olyan színvonalon működne, mint egy fővárosi, elégedett lennék, de erre még várnunk kell – tette hozzá Nagy Róbertné.

– Ilyen jelenleg nincs kilátásban. Figyelemmel a kiemelkedően magas építményadóra, Salgótarján ebből a szempontból nem ingatlanbefektetési célterület. Addig is marad az elsődleges irodaház funkció. Ez, mint már említettem, jól működik – hangsúlyozta Tolnai Sándor.

– Bérlem a helyiséget, ami nem nagy összeg, úgy, mint a közös költség sem – mondta el a földszinten lévő ruhaszerviz tulajdonosa. – Nem csak az Alba van ilyen helyzetben, sorra zárnak be üzletek az egész megyeszékhelyen. Elégedett vagyok azzal, amit az üzletház nyújt, tisztaság van, saját mélygarázs, ami a városban egyedülálló – tette hozzá.

Az üzletház dolgozói szerint a tulajdonosok egy része évek óta sem nézett az üzlete felé.

– Inkább eladni akarják a helyiséget, mint kiadni – mondta az egyik férfiruházati üzlet vezetője. – Én 18 éve itt árulok, eszembe sem jutna máshova menni. A város frekventáltabb részein sokkal magasabb a bérleti díj, a ház pedig szép környezetben van – mondta. Az eladók egyetértenek abban, hogy egy tulajdonos kellene, aki az egész épület felett rendelkezik. Mellette marketingesre is szükség lenne, aki gondoskodik az Alba üzletház reklámozásáról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!