Lakás

2018.01.19. 13:50

Emelkedni kezdtek a tarjáni ingatlanárak

Megyeszék­helyünk is elkezdett felfelé kapaszkodni az ingatlanpiacon. Salgótarján szinte az egyetlen olyan nagyváros, ahol az elmúlt években estek az árak. Még továbbra is olcsók a lakások, azonban látva a tendenciát, nem lesz mindig így – olvasható az OTP Ingatlanpont piaci összefoglalójából.

G.K.

A tavalyi első három negyedév forgalmi adatait feldolgozó, legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint a helyi ingatlanárak – hosszú esztendők óta először – emelkedni kezdtek. A megyeszékhelyek között ugyan még mindig itt az egyik legalacsonyabb a növekedés, de a tíz százalékhoz közelítő érték így is látványos változás a tavalyi év mínusz kettőjéhez képest. Egy négyzetméter átlag­ára még mindig Salgótarjánban a legalacsonyabb hazánkban. Nem éri el a százezer forintot, azonban ez egyre többek kedvét hozza meg, hogy itt fektessenek ingatlanba.

A nagy eltérésnek az az oka, hogy a városban még nem indult nagyszabású panelprogram, így ezen lakások népszerűsége látványosan növekszik. Kevés az új hajlék, bár a befektetők lassan megláthatják a lehetőséget a városban. Salgótarjánba – elsősorban a kedvező árak miatt – egyre többen költöznek be, sőt a Pest megyei agglome­ráció drágulása miatt megjelentek az innen ingázók is. A befektetők figyelme is elkezdett az eddig részükről „mostohagyermekként” kezelt város felé fordulni, sokan vásárolnak lakást a bérbeadásból vagy áremelkedésből fakadó haszon reményében.

Salgótarjánon kívül megyénk más települései is egyre népszerűbbek. Felkapott Balassagyarmat, Bánk és Holló­kő környéke is.

Egyre több az adásvétel

A salgótarjáni piacon egyre több az adásvétel. Ma egy átlagos lakás 1–1,5 millió forinttal kerül többe, mint öt évvel ezelőtt – mondta el Miklós Zoltánné, az OTP Ingatlanpont salgótarjáni iroda­vezetője. Nagy a különbség a belváros, valamint a lakó­telepek között, amíg az előbbinél 20–30 százalékos emelkedés is tapasztalható, addig a panelházak esetében ez csupán öt százalék körüli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!