Nógrád megye

2018.01.21. 15:12

Cél, hogy a diákok, ovisok biztonságban legyenek vész esetén

Június végéig minden bölcsődének, óvodának és iskolának honvédelmi intézkedési tervet kell készítenie.

Palchuber Kinga

A dokumentumban az intézményeknek rögzíteniük kell, hogy milyen intézkedésekkel reagálnának egy esetleges vészhelyzetre.

Idén minden köznevelési intézménytől honvédelmi intézkedési terv (HIT) kidolgozását kéri a kormány. Ez a kötelezettség azonban nem csupán állami, de nemzetközi elvárás is, mert a NATO Válságreagálási Rendszere előírja, hogy a tagállamoknak minden olyan lehetőséget biztosítaniuk kell, amely a lakosság felkészítését segítheti egy bekövetkezett krízishelyzetben.

Dr. Fényes-Bók Szilvia, a nagy múltú balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium igazgatója portálunknak elmondta: az intézkedés legfőbb célja, hogy a diákokat biztonságosan el tudják helyezni egy esetleges vészhelyzetben, csakúgy, mint tűzriadó esetén.

Többoldalas segédlet és minta

A terv elkészítéséhez az intézmények több mint 30 oldalas segédletet is kaptak, amelyben részletesen ismertetik, hogy baj esetén milyen feladatokkal kell felruházni az iskolák, óvodák és bölcsődék dolgozóit. A honvédelmi intézkedési terv kidolgozásához levélben minden intézmény megkapta a kötelezően alkalmazandó formátumot a minisztériumtól, valamint egy kitöltés megkönnyítését szolgáló mintát is. A HIT lényege összességében tehát az, hogy az érintett szervek minél tudatosabbak legyenek vész esetén, ezzel is elősegítve a fiatalok védelmét.

Busainé Koplányi Katalin, a Szügyi Nemzetiségi Óvoda vezetője érdeklődésünkre hozzátette: az értesítő levél szerint minden nevelési-oktatási intézménynek fel kell készülnie a potenciális terrorfenyegetettségre, illetve az emiatt bevezetendő különleges jogrendre és intézkedésekre is.

– Ennek értelmében az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendeletének és a NATO irányelveinek megfelelően, idén első alkalommal, fenntartótól függetlenül minden bölcsődének, óvodának és iskolának június végéig el kell készítenie a vészhelyzetekben érvénybe lépő tervezetet – mondta a vezető.

Az intézményvezető elárulta: a tervezetben többek között ki kell dolgozni a vezetés, irányítás tervét, az együttműködés és a kapcsolattartás rendjét a szülőkkel és az intézményekkel, a jelentéseket, valamint az alapfeladat ellátása érdekében szükséges további intézkedéseket. Az óvodában a gyerekek már tudják, hogyan álljanak fegyelmezetten sorba, s mivel az iskolának csak egyetlen kijárata van, felnőttek és gyerekek egyaránt ott tudnak biztonságosan távozni az épületből.

Kiemelt fotónkon: Bölcsődékben, óvodákban, iskolákban is fel kell készíteni a gyerekeket a tennivalókra – fotó: B.L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!