Aranyszabály

2017.11.15. 12:11

Hét fok alatt téli abroncsot használjunk!

Közeleg a tél, hamarosan támadnak a mínuszok, néhány hét, s akár havazhat is. A mostanság tapasztalható szeszélyes időjárás bármikor megtréfálhatja szűkebb hazánk lakosságát, ezért a zord körülményekre jobb minél előbb felkészülni.

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Az ember stabilabb lábbelire vált annak érdekében, hogy alkalmazkodjon a hűvösebb napokhoz, s – átvitt értelemben – a hétköznapi életet megkönnyítő gépjárműveknek is hasonló frissítésre van szükségük. Egy szó, mint száz: az autóval közlekedőknek a nyári autógumikat hamarosan ideje téli gumiabroncsra cseréltetniük.

Tolmácsi Józseffel, az egyik salgótarjáni gumiszerviz és autókozmetika ügyvezetőjével beszélgettünk a gumiabroncs-csere fontosságáról, emellett a szakember számos tanáccsal is ellátta megyénk sofőrjeit. A szakember lapunk kérdésére elmondta: a téli gumiabroncsok funkciójukat tekintve lényegesen eltérnek a nyáriakétól. Egy jó téli gumi mintázata és anyagösszetétele is más, mint a nyárié. Futófelületet a víz, a latyak elvezetésére, illetve a hóban való kapaszkodóképesség erősítésére szolgáló bordázattal látják el. A lamellázott blokkok biztosítják a tapadást, a fékezhetőséget és a stabil úttartást is. Ezen felül számos olyan adalékanyagot, – például dermedésgátlót – is tartalmaz, ami a téli használat hatékonyságát növeli. – Profánul fogalmazva egy téli gumi lágyabb, puhább és rugalmasabb, mint a nyári. A jól felépített téli abroncs futófelülete úgy működik, mintha több száz, apró pókláb kapaszkodna az útfelülethez. Nem mindegy, milyen abronccsal közlekedünk a téli utakon… – fejtegette az ügyvezető. Hozzátette: kapaszkodóként ajánlja mindenkinek azt a szakmai aranyszabályt: ha a napi középhőmérséklet hét Celsius-fok alá csökken, ideje lecserélni a gumiabroncsokat.

– Bár napközben még nem ritka a tizenöt Celsius-fok sem, a hajnali mínuszok azonban rossz tréfát űzhetnek az óvatlan autósokkal! – mondta.

Általában október közepén/végén aktuális téli gumira váltani, ugyanis ilyenkor egy-két nap alatt gyorsan megváltozhat a hőmérséklet. Időben – inkább két nappal előbb – szereltessük fel a téli garnitúrát, mint egy nappal később, amikor már az utak hajnalban fagynak. Tévhit azonban, hogy a téli abroncs csak a hóban kell! A jelenlegi hőmérsékleti viszonyok között, az esős-ködös időjárás miatt már most is biztonságosabb a téli szettel szelni az utakat – vázolta Tolmácsi József.

Ezt követően a szakember arról is beszélt, hogy a négyévszakos abroncsok iránti kereslet mostanában növekvő tendenciát mutat.

– Használatát azonban csak bizonyos feltételekkel ajánlom, főleg itt, az északi régióban, térségünk domborzati viszonyai között. A négyévszakos gumik mintázata ugyan megközelíti a téli abroncsok jellegét, azonban anyagösszetétele más. Lehetetlen egy gumiabroncsban olyan összetevőket produkálni, hogy a szett jól teljesítsen a téli és a nyári útviszonyok között is! – fűzte hozzá.

Az ügyvezető rávilágított: az átlag magyar autós úgy pár ezer kilométert autózik telente, ilyen használat mellett 8–10 év alatt kopik el a gumiabroncs. Ebben az esetben azonban inkább a gumik elöregedése a jellemző.

– Természetesen az abroncs-élettartama az előbbieken túl nagyban függ a négykerekű teljesítményétől, súlyától, a gumik méretétől, a vezetési stílustól, nem utolsó sorban az utak eltérő minőségétől is – zárta tájékoztatóját a tulajdonos.

Gumicsere kisokos

Lehetőség szerint inkább szakszervizben vásároljunk gumiabroncsot és ne az Interneten! Egy jó szakember áruismerete, illetve tapasztalata sokat javíthat az esélyen, hogy a legmegfelelőbb abroncs kerüljön az autónkra. Ne várjunk az utolsó pillanatig! Ajánlatos időpontot egyeztetni a szervizzel! Nem mindegy, hogy a gumicsere fél órát, vagy fél napot vesz igénybe! Bízzuk szakemberre a munkát! A műhelyben a gumicserénél ugyanis átnézik a levett, illetve felrakandó használt abroncsok állapotát. Sokszor a laikus felhasználó nem észleli a hibákat. Ilyenkor az esetleges futóműproblémák is feltárulhatnak. Minden cserénél ajánlatos a cserekerekek centrírozása! A centrírozatlan kerék nagymértékben csökkenti az autó stabilitását, az abroncsok várható élettartamát. Körültekintően vásároljunk! Egy felkészült szakember sokat tud segíteni a pénztárcánknak, valamint az igényeinknek megfelelő abroncs kiválasztásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!