Salgótarján

2017.10.27. 12:00

Tovább korszerűsítik a gyermektábort

Korponai Tamás váltja Jakab Jácintot a városi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójában – derült ki a közgyűlés tegnapi ülésén. A városatyák hosszasan vitáztak a Modern városok program megvalósításáról. Egyetértés volt viszont több pályázaton való indulás és hamarosan induló fejlesztés kapcsán.

L. K.

Fekete Zsolt polgármester bejelentette, hogy Jakab Jácint lemondott képviselői mandátumáról, Korponai Tamás pedig egy későbbi időpontban fogja letenni esküjét.

A közgyűlés meghatározó témája volt az önkormányzat projekt-előkészítő munkája, amelyet az erre szánt egymilliárd forintos állami támogatásból kell elvégezni azért, hogy a modern városok programban elfogadott fejlesztések elindulhassanak. A polgármester ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy szinte minden az irányító hatóság és a minisztériumok útmutatása szerint zajlik. Hosszas vitát váltott ki az ehhez kapcsolódó, költségvetés-módosításról szóló napirend. A helyi ellenzék nehezményezte, hogy a városvezető frakció ismét olyan feladatokkal kívánja megbízni a Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft-t, amelyek elvégzéséhez véleményük szerint nincs meg a megfelelő humán erőforrás.

 

Százötvenmilliós energetikai korszerűsítést végeznek majd el a salgótarjáni turizmus zászlóshajóján, a gyermektáboron

 

– Fonák helyzet van, mert a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője és a Geopark Kft. igazgatója ugyanaz a személy. Nem lehet majd követni, hogy a munkát ki végzi el. Fontos ez a szervezet, támogassuk, ha szükséges, de ne álmunkát adjunk a geoparknak! – hívta fel a figyelmet Turcsány László, a helyi Fidesz-KDNP frakció vezetője.

Új rendeletet alkottak Salgótarjánban a helyi népszavazás szabályozására. Eszerint a közgyűlés akkor köteles helyi népszavazást elrendelni, ha azt a város választópolgárainak 20 százaléka kezdeményezte – szemben a korábbi 10 százalékkal. Tolnai Sándor, a zagyvapálfalvai körzet képviselője kérte, hogy a korábban is hatályban lévő érték legyen a „határ”. A módosító javaslatot azonban a képviselők többsége elvetette. Így a húsz százalékról szavaztak, amelyet a többség támogatott.

Jóváhagyta a közgyűlés a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság pályázatán való indulást, amelynek célja a szenvedélybetegek részére nyújtott alacsony küszöbű ellátás, utcai szociális munka, krízisközpont fejlesztése. Benyújtja az önkormányzat a kérelmét a Tarjáni Gyermektábor energetikai korszerűsítésére is. A felújítás a hátsó nagy épületet fogja érinteni és közel 150 millió forintot költenek majd rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!