Salgótarján

2017.10.17. 12:59

Szépkorúak, örök fiatalok!

A civil hónap záróünnepségét Salgótarján önkormányzata, az Idősügyi Tanács, a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Képviselete, valamint a Salgótarjáni Civil Kerekasztal a napokban közösen bonyolította le a József Attila Művelődési Központ színháztermében.

Palchuber Kinga

 Az összejövetel keretén belül – az elmúlt évek hagyományát követve – az érdeklődők egy idősek világnapi gálaműsort is megtekinthettek. Az eseményen továbbá a Palóc Nők a Holnapért Egyesületet „Salgótarján Civil Társadalmáért”- díjban részesítették a város életében végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Az ünnepségen Bódi Györgyné dr., a Salgótarjáni Civil Kerekasztal vezetője mindenekelőtt azzal indította gondolatait, hogy bár az esemény a szeptemberi civil hónap zárásának tekinthető, a városlakók az elkövetkezendő hónapokban sem maradnak civil rendezvények nélkül.

– Szeptember a civil partnerség jegyében telt el, amelynek köszönhetően számos érdekes és színes programon szórakozhattak az érdeklődők, valamint méltó módon ünnepelhették meg Salgótarján várossá nyilvánításának 95. évfordulóját is – hangsúlyozta a vezető.

Fotó: Niederland Dávid

Ezt követően dr. Huszár Máté, a város alpolgármestere többek között az Idősek Világnapjának jelentőségéről, a szépkorúak iránti határtalan tiszteletről, valamint a civil szervezetek működésének fontosságáról beszélt.

– E napon megálltunk egy pillanatra, s leróttuk tiszteletünket az idősebb korosztály előtt. Bölcsebb barátaink útmutatása ad erőt és bátorságot a mindennapokhoz, illetve ők építették fel azt a jelent is számunkra, amelyben egy következő generáció jövőjét alapozhatjuk meg! – fogalmazott Huszár Máté.

A továbbiakban Fekete Lászlóné, a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Képviselete elnöke, valamint Stark Lászlóné, az Idősügyi Tanács tagja is háláját fejezte ki a közös munka iránt.

Fotó: Niederland Dávid

A záróünnepségen a városi önkormányzat közgyűlésének nevében dr. Huszár Máté a Palóc Nők a Holnapért Egyesület részére átnyújtotta a „Salgótarján Civil Társadalmáért”- díjat. Ezen felül „Salgótarján Emlékéremmel” jutalmazták meg Fekete Lászlónét a salgótarjáni civil életben végzett magas színvonalú tevékenységének elismeréseként, valamint Kovács Bélát, a helyi Nyugdíjas Klubban teljesített kimagasló vezetői, szervezői és közösségépítő munkájáért.

A program hátralévő részében a kultúráé volt a főszerep, amikor is a fellépők zenés és táncos produkciókkal szórakoztatták a közönséget.

 

 

A díjazott: Palóc Nők a Holnapért Egyesület

Az egyesület 2003-ban alakult meg azzal a céllal, hogy népszerűsítse a térség kulturális értékeit és palóc hagyományait, miközben összefogja a szűkebb hazánkban – különösképpen a salgótarjáni járás településein – élő nőket, törekedve ezzel az esélyegyenlőség megteremtésére. Több mint tíz éve segíti a nők társadalmi elismertségének növelését, közéleti szerepvállalásukat, valamint lehetőségeikhez mérten támogatják a hátrányos helyzetben lévő családokat is. A felsorolt célok mentén a szervezet aktív szerepet vállal továbbá a térség kulturális, civil életének formálásában változatos rendezvények lebonyolításával. Nevéhez kötődik a „Palóc Nők Találkozója” elnevezésű program, de a tagok rendszeresen megemlékeznek a népmese, a költészet, illetve az anyák napjáról is.

 

Éves rendezvényeik között szerepel mások mellett a farsangi, a nőnapi, a szüreti palóc, a Márton-napi és az adventi tradíciók ápolása és felidézése. Továbbá előadásokat, szociális rendezvényeket, kiállításokat, konferenciákat hívnak életre, amelyek témája elsősorban az egészség megőrzése, valamint a nők társadalmi helyzetének népszerűsítése. Hetente szerveznek klubfoglalkozásokat, valamint kórusuk tagjai folyamatos fellépéseken szerepelnek. A kórus emellett népdalok kutatásával is igyekszik az egyesület kitűzött céljait megvalósítani. Idén tizennégy egyesülettel kötöttek együttműködési megállapodást, s jelenleg két határon kívüli – szlovák – civil szervezet csatlakozása is folyamatban van, amelyek érdeklődnek a közös események lehetősége iránt. Az egyesületet hetven tag erősíti, akiknek többsége idős, ám koruk ellenére aktív és tenni akaró egyéni nők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!