Bátonyterenye-Nagybátony

2017.10.30. 14:43

Szellemek, szörnyek és boszorkányok lepték el a Városház teret

Egy családokat megszólító „tökös” rendezvényt bonyolított le a napokban a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. szervezete – a városi önkormányzat és néhány helyi vállalkozó támogatásával. A Városház téren felállított „szellemsátor” zsúfolásig megtelt környékbeli gyermekekkel és szüleikkel, akik megannyi Halloween-i mókában vehettek részt a helyszínen.

Palchuber Kinga

A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amely az angolszász országokból indult ki, s ma már szinte az egész világon elterjedt divat. Magyarországon is egyre többfelé szerveznek jelmezes megmozdulásokat, hogy játékos formában idézzék meg – a mindenszentek és a halottak napját megelőző – „szellemjárta” éjszakát.

A Halloween-i szokásokat a napokban Bátonyterenyén is életre keltették, ahol megannyi éjszakai lény alakjába bújó kisgyermek és családja árasztotta el a Városház teret. A helyszínen felállított fehér sátor zsúfolásig megtelt apró szellemekkel, szörnyekkel és boszorkányokkal, akik helyszínre érkezésünkkor már javában faragták rémisztőbbnél-rémisztőbb töklámpásaikat.

 

Fotók: Vendel Lajos

 

A nagy munkálatok közben néhány „átszellemült” látogatót is diktafonvégre fogtunk, akik egyöntetűen hangsúlyozták: a mai rohanó világban szükség van efféle programokra, amely összehozza a lakosságot és szórakozási lehetőséget kínál a kicsik számára.

Mladoniczki Fruzsina és édesanyja elmondták: a beöltözős programokat jó mókának tartják, a kislány pedig a tökfaragást is nagyon kedveli. Az anyuka hozzátette, hogy bár a Halloween egy amerikai divat, amíg a gyerekek jól szórakoznak, addig a család is szívesen alkalmazkodik az október végi szokáshoz.

Hajdara Lara is családjával vett részt az eseményen. Ők úgy fogalmaztak: nem ünneplik a Halloweent, azonban mindnyájuknak jó kikapcsolódási lehetőséget kínált a rendezvény. Lara különösen lelkes volt, hogy lámpást faraghat, s mellé még egy kísérteties maskarát is magára ölthet.

Szomszéd Anikó és édesapja is közösen faragták a vigyorgó tökfejet, s a kislány önfeledt kacagása valamennyi kérdésünkre egyértelműen elárulta: élvezi a „tökös” programot.

 

– Természetesen itt maradunk az esti lámpásfelvonulásra, hogy a sötétben is megnézzük, mit mutat a „mestermű”! – fogalmazott az apa.

 

Ezután a Kiskalász zenekar fellépése fokozta a jó hangulatot, amely az estig tartó rendezvény legvégéig töretlen maradt. Ezen felül tökfaragó verseny, tűzzsonglőr-show és töklámpás felvonulás színesítette a programot, de zsákbamacskával, töklekvárral, és tökös ételekkel – tökmagos pogácsával, töklekváros pozsonyi kiflivel és palacsintával – is kedveskedtek a környékbeli érdeklődőknek. Bátonyterenye egy „tök jó” eseménnyel üdvözölte a szellemek éjszakáját.

 

Mindenszentek és halottak napja

A mindenszentek az üdvözült lelkek emléknapja, amelyet a katolikus keresztény világ november elsején ünnepel. Az ünnep 741-ben – III. Gergely pápa idején – jelent meg először a megemlékezés napjaként. Jámbor Lajos frank császár 835-ben – IV. Gergely pápa engedélyével – már hivatalosan is elismerte az új ünnepet. A hagyomány szerint: egyetemes ünneppé is IV. Gergely pápa tette. A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe Magyarországon 2000-től újra munkaszüneti nap. A mindenszentek nem keverendő össze a halottak napjával, amelyet 998 óta tart meg az egyház – november 2-án – az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. Estéjét a halottak éjszakájának is nevezik, s ilyenkor sok helyen hosszasan szólnak a harangok az elhunytak emlékezetére.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!