fotókiállítás

2017.10.11. 12:37

Szabadtéri fotókiállítás: ilyen még nem volt!

A nógrádi megyeszékhelyen eleddig még soha nem rendeztek állandónak titulált, tehát hosszú távra szánt szabadtéri fotókiállítást. Az új, ötletes kezdeményezés keretében a képek a Rákóczi u. 25. sz. alatti épület, az egykori általános iskola homlokzatára kerültek.

Cs B

Salgótarján. A szó szoros értelmében színes látványosság az önkormányzat, a Sakkozzuk ki! Akciócsoport, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület, az Új Nemzedék Közösségi Tér és – nem utolsósorban – több mint ötven aktivista együttműködésében jött létre. Az elmúlt hét végi, vasárnap délutáni megnyitóünnepség a SITI munkatársaiból alakult alkalmi zenekar közreműködésével kezdődött, majd Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere köszöntötte a megjelenteket, külön is hangsúlyozva azok szerepét, akik részt vállaltak a város történetében egyedülálló bemutató megvalósításában.

Utalt a fotók közötti tablón olvasható – többek között az akarat, álom, barátság, cél, család, együtt, élmény, érték, játék, közösség, most, otthon, változás – szavakra, minthogy azokban beszédesen összegződik a kiállítás mondandója, jelentősége. A polgármester köszönetet mondott annak a tizenkét fotósnak, fotóművésznek – Babják Gábornak, Babus Patriknak, Berendi Tibornak, dr. Fancsik Jánosnak, Gecse Lászlónénak, Gyurkó Péternek, Homoga Józsefnek, Komka Péternek, Percze Gábornak, Simon Péternek, Szabó Péternek és Varga Tamásnak – akik huszonhárom felvételük közzétételével biztosították a szürke utcai falak megelevenedését. A városvezető reményét fejezte ki, hogy realizálódik az a terv, amely szerint a jelenleg üres épület újból oktatási intézményként működik majd.

A látványos kiállítás a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola egykori épületén található ( Fotók: Hüvösi Csaba)

A patinás múltú, száztizennégy esztendőn át funkcionált II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola hat évvel ezelőtt zárta be a kapuit. Egykori igazgatója, Nádasdi Csilla – aki huszonhét évig dolgozott ott – örömének adott hangot, hogy az eléggé nem dicsérhető ötletgazdák és a példás munkát végzett kivitelezők jóvoltából ezúttal ismét pozitív értelemben hallatnak magukról.

A fotók úgy készültek, hogy képesek legyenek ellenállni az időjárás viszontagságainak, ennélfogva a kiállítás állagának, esztétikai értékének fennmaradása lényegében attól függ, hogy sikerül-e megőrizni a szándékos rongálóktól. A beszédek elhangzását követően a közönség megtekinthette a város és környéke – Baglyaskő, Eresztvény, Karancs-Medves, Salgó, Somoskő stb.– szépségeit megörökítő színes képeket, amelyek minden bizonnyal megállásra késztetik majd a járókelőket is…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!