Salgótarján

2017.10.18. 15:12

Nagy sikert ért el a Bolyai: elsők a száz között

Immár ötödik éve kerül fel a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium a közép- és szakközépiskolák országos rangsorára: tavaly a 76., idén a 74. helyre kerültek.

Gerhát Karina

 

Pálfalvai Zoltán, a Bolyai gimnázium igazgatója lapunk kérdésére elmondta: úgy véli, a siker a tanárok, illetve a diákok közös, odaadó munkájában rejlik. Kiemelte, hogy az intézmény már fennállásától a tehetséggondozást, valamint a főiskolákra és egyetemekre való felkészítést vállalta fel, tűzte ki céljául. Az igazgató úgy gondolja, hogy ennek a feladatnak maximálisan eleget is tettek az elmúlt évtizedekben, hiszen diákjaik évente 82–95 százaléka kerül be a felsőoktatási intézményekbe.

Négy évvel ezelőtt a HVG indította el azt a százas, a hazai intézmények eredményei alapján összeállított listát, ami mutatja ennek a munkának az eredményét. Ez a felmérés az egyetlen, ami tükrözi, hogy az oktatási létesítmények hol tartanak valójában. Ennek alapján az iskolákat is el tudják helyezni a rangsorban, figyelembe véve éves munkájukat.

Pálfalvai Zoltán rögtön hozzátette, hogy idén a 2016-os esztendő eredményeit vizsgálták, tehát mindig az egy évvel korábbi teljesítményt nézik.

Balról jobbra: Zsivera Lilla, Tóth András, Harazin Regina

Azon kérdésünkre, mitől egyedi a Bolyai János Gimnázium, illetve miben tér el a megye többi intézményétől, azt a választ kaptuk: két tanítási nyelvű oktatást folytatnak, mind a négy-, mind az ötévfolyamos képzéseiken. A hatosztályosban pedig szintén az idegen nyelv tanítása az elsődleges, hiszen emelt idegen nyelvi tagozatos oktatás zajlik ott is, tehát ebben a legerősebbek.

Végezetül azt is megtudtuk, hogy a közeljövőben nem terveznek semmiféle újítást. Az elmúlt húsz esztendőben rengeteg változáson ment már át az intézmény. Az igazgató itt utalt a négy, az öt, illetve a hat évfolyamos, továbbá a két tanítási nyelvű képzéseikre is. Ezen kívül három évvel ezelőtt a laborjukra építve indítottak egy természettudományos specializációt. Elsősorban az orvosira, állatorvosira, gyógyszerész-, illetve mérnöki pályára készülő gyermekek választhatják ezt a képzést.

Harazin Regina azért választotta a Bolyai János Gimnáziumot, mert tanulmányi befejezése után szeretne bekerülni valamelyik felsőfokú intézménybe, azonban akkor még nem tudja melyikbe. Azt várta, hogy majd a középiskolában kiderül, mi érdekli őt valójában. Tizenegyedikes tanulóként biztos abban, hogy a matematika, illetve az idegennyelv irányába szeretne továbbtanulni, mindkettő oktatása az iskola erőssége. Regina a közeljövőben felsőfokú nyelvvizsgát is szeretne tenni, ugyanis úgy érzi, minden tudása megvan hozzá. Nagyon büszke arra, hogy a létesítmény bekerült a legjobb száz közé. Véleménye szerint a diákokat, illetve a tanárokat egyaránt elismerés illeti, mindenki keményen dolgozik a sikerért. Éppen ezért megérdemelt az eredmény.

Tóth András műszaki irányban szeretne tovább tanulni, éppen ezért nagyon fontos számára, hogy kiváló matematika, illetve fizika oktatás zajlik az intézményben. Ezek mellett az idegennyelvet is preferálja. Büszke magára, társaira, illetve tanáraira is, hogy közös erővel a 74. helyen végeztek az országos ranglistán. Kiemelte: az intézményben a különféle sportágakra is nagy hangsúlyt fektetnek. Az iskolai röplabdacsapatnak is tagja, a megyei bajnokságban is megmutatták már rátermettségüket, céljaik között szerepel, hogy az országos megmérettetésekre is bekerülhessenek. Úgy véli, erre nagy eséllyel pályáznak.

Zsivera Lilla a tizenegyedik évfolyamos diák az iskola legerősebb tantárgyának az angol nyelvet tartja. Ennek köszönhetően két hónapon belül ő is megpróbálja letenni a felsőfokú nyelvvizsgát. Azért választotta a Bolyait, mert 14 éves fejjel még nem tudta eldönteni, mi is érdekli valójában, abban azonban biztos volt, hogy a megye legjobb oktatási intézményében szeretne tanulni. Saját bevallása szerint még most sem döntötte el, mivel is foglalkozik majd. Jelen pillanatban leginkább az egészségügy felé kacsingat. Végezetül arról is beszámolt, hogy kihívásnak érzi ezt az előkelő helyezést. Ennek köszönhetően a nebulóknak is sokkal jobban kell hajtaniuk, tanulniuk azért, hogy megtartsák helyüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!