Nógrád megye

2017.10.27. 19:59

Melyik legyen az év hala jövőre?

Megkezdődött a szavazás a jövő év halára: a balin, a domolykó és a kövicsík közül választhatnak, akik felkeresik ebből a célból a Magyar Haltani Társaság honlapját. Idén már a kilencedik alkalommal írták ki a pályázatot, szem előtt tartva a jelölési elveket. Ezeknek megfelelően mindhárom faj őshonos, van közöttük fogható és védett faj is.

Faragó Zoltán

 Kapás Imre, a Horgászegyesületek Nógrád Megyei Szövetségének elnöke lapunk kérdésére elmondta: szűkebb pátriánk vizeiben is előfordul mind a három faj.

– Azt azért jó tudni, hogy a domolykónak két faja van. A nyúldomolykó, ami elsőként kapta meg „Az év hala” címet, védett faj, Nógrádban ritka. A fejes domolykó, amire idén szavazhat a közönség, sokfelé előfordul, tömeges is lehet. Utóbbi fajt tilalmi idő és méretkorlátozás védi, egyébként fogható.

A balin is őshonos a nógrádi vizekben, a víztározókban inkább a telepített állományok fordulnak elő. Ez a faj szintén fogható.

Az elnök hozzátette: az Ipolyban és mellékvizeiben mind a három faj előfordul.

Az egyik őshonos halfaj a domolykó
Fotó: Pixabay

 

A Magyar Haltani Társaság kiírásában ismertetés is szerepel az érintett fajokról.

A kövicsík védett, főleg hegy- és dombvidéki patakokban fordul elő, a Mátrában, a Cserhátban, a Börzsönyben, a Karancs-Medves-vidéken egyaránt megtalálható. Egyes vízfolyások hegyvidéki szakaszain az egyetlen halfaj él. A legfeljebb 15 centiméter hosszúra megnövő kövicsíknak nincs gazdasági szerepe, a horgászok sem fogják. A Nógrádnál magasabban fekvő vidékeken azonban a jelentős sporthorgászati értékkel bíró pisztráng fontos táplálékát képezi. A kövicsík természetvédelmi értéke tízezer forint.

A domolykó szintén hegy-, és dombvidéki vízfolyásokban él, a Zagyva Nógrád megyei szakaszának alkalmas élőhelyein és mellékvizeiben is gyakori, él az Ipoly vízrendszerében is. A sporthorgászok kedvelt zsákmánya, hazai rekordja 1987-ből származik, súlya 6,25 kiló. A legnagyobb nógrádi példányok messze elmaradnak ettől a súlytól, a maconkai tórekord 52 dekagramm. Élőhelyein főleg a vizek felduzzasztása veszélyezteti az állományt.

A balin, másik nevén ragadozó őn, viszonylag nagyra növő halfaj, ragadozó, kivételesen az egy méteres hosszúságot is elérhetik a legnagyobb hazai példányok. Az 1991-ből származó magyar horgászrekord súlya 10,54 kilogramm. A balin rendkívül érzékeny a szennyezésre és a környezeti változásokra. A nagyobb vizek lakója, a nógrádi víztározók többségében és az Ipolyon is megtalálható.

A sporthorgászok körében rendkívül népszerű. Maconkán a tórekord 2004-ben került horogra, súlya 7,54 kiló.

A három őshonos halfajra december 31-ig lehet szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján: www.haltanitarsasag.hu

 

Halak és rekordok

Az év hala 2017-ben a harcsa, valamennyi nagyobb hazai álló- és folyóvízben megél. Európa legnagyobbra növő édesvízi halfaja, a rekord példányt magyar horgász, Zsédely Attila fogta ki az olaszországi Pó folyóból, súlya 135 kiló volt. A nógrádi rekord példány jóval kisebb, 2014 júniusában akasztották meg Maconkán, súlya 81,5 kiló volt.

Tavaly a compó, tavalyelőtt a kecsege érdemelte ki az év hala címet a közönségszavazatok alapján. 2014-ben a magyar bucó, 2013-ban a menyhal, 2012-ben a széles kárász, 2011-ben a kősüllő, 2010-ben pedig a már említett nyúldomolykó volt Az év hala.

 

Társasági névjegy

A Magyar Haltani Társaság a természetes vizek haltani vizsgálatával foglalkozó kutatók és a velük együttműködő, a hazai vizekért és halakért felelősséget érző emberek szervezete. A társaság célja a Kárpát-medencei természetes vizek halaira irányuló faunisztikai, ökológiai, természetvédelmi és halászati kutatások ösztönzése, az eredmények és a tapasztalatok nyilvánosságra hozatala, a természetes vizek halállományának megóvása.

A Magyar Haltani Társaság feladatának tekinti a témával kapcsolatos ismeretterjesztő munkát, a kulturális hagyományok ápolását és a szaknyelv ápolását is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!