Nógrád megye

2017.10.26. 16:56

Megyeszerte beindult a mécses- és virágvásárlás

Mécsesek, virágok és emlékezés. E szavak hatják át minden év novemberének első napjait. Hamarosan újra mindenszentek, amikor mindenki lerója tiszteletét eltávozott szerettei iránt. A bevásárlóközpontok, kisboltok és virágüzletek pedig már napokkal, sőt hetekkel az ünnep kezdete előtt felkészülnek a vásárlói rohamra, így már most bőséges virág- és mécseskínálat várja megyeszerte a lakosságot.

Palchuber Kinga

Környékbeli virágárusok segítségével megyei körképet készítettünk a legkelendőbb virágfajtákról, kegytárgyakról és azok árainak alakulásáról. Salgótarjáni, balassagyarmati, szécsényi és bátonyterenyei virágárusokat kerestünk fel, akik arról informálták lapunkat: a krizantém-fajták – többek között a gömb, a pók és a tűszirmú változat – a legkedveltebbek szűkebb hazánk lakosságának körében. A nagyfokú érdeklődés ezen őszirózsafélék családjába sorolható növény iránt nem véletlen, hiszen tipikusan a „temetői virágok” egyik legszebbje.

 

Fotók: Niederland Dávid

 

A margitvirág árai – szálas formában, nagyságtól függően – a virágüzletekben mintegy 350-490 forint között mozognak, míg cserepes társainak

értéke 790-től akár 5000 forintig is rúghat, természetesen mérettől és fajtától függően. Ezen felül valamennyi virágboltos a legkeresettebb növények között említette halottak napja közeledtével a szegfűt, valamint a rózsát is.

– A fürtös krizantémot nagyon szeretik a vásárlók, s jó szívvel is ajánljuk mindig, hiszen kiváló fagytűrő tulajdonsággal rendelkezik – ismertette az egyik salgótarjáni eladó.

A szegfű ára 200-220 forint körül mozog, a rózsa ára azonban az ünnep közeledtével sem emelkedik.

– Tavalyhoz képest nem változtak az árak, vagy épp csak minimálisan. A szegfűnél azonban az ünnepi időszakban mintegy húsz százalékos, míg a krizantémoknál hozzávetőleg harminc százalékos emelkedés figyelhető meg – tette hozzá a megyeszékhely virágosa.

 

 

A koszorúk általában moha vagy toboz alapra készülnek, amelynek árai mérettől, valamint igényektől függően is változhatnak. A legtöbb helyen 800-2000 forintért is gyönyörű, ízléses formában díszített kreációkat vásárolhatunk.

– Elmondhatom, hogy a természetes anyagokból készült koszorúkat preferálják leginkább a vevők, ellenben a műanyagból előállítottat inkább azon emlékezők részesítik előnyben, akik távolról érkeznek szeretteik sírjához – fejtette ki Póschné Mária temetői virágárus.

A virágüzletek munkatársai ezen túlmenően egyhangúan elmondták: mindenszentek időszakában növekvő tendenciát mutat az ikebanatálak, illetve a díszkáposzták iránti kereslet is. Előbbiek általában 3000-5000 forint között vásárolhatók meg, míg utóbbiak 490-1790 forintos áron is megtalálhatók.

– A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a közép- és idősebb korosztály inkább az élővirágokhoz ragaszkodik, a fiatalabbak azonban nyitottabbak a modernebb készítményekre is – tudatta Kissné Adamek Gizella balassagyarmati virágkötő.

 

Egy-egy gyertya az eltávozottakért

A virágokon kívül a vásárlók jelenleg a mécseseket is szép számban elkapkodják a polcokról. Az emlékezés legfőbb kellékei – a kisboltok és a nagyáruházak mellett – jó néhány virágüzletben is beszerezhetők, bár a virágosoknál általában a kisebb méretűeket keresik leginkább. A mécsesek ára is igen változó. Az egyik salgótarjáni kisboltban például az üvegmécseseket – dísztől és nagyságtól függően – 79-580 forintért is hazavihetik a vevők, míg műanyag fedeles „testvérét” már 49 forintért is kínálják. A sírdíszeknél keresgélve találtunk műkoszorúkat is, hozzávetőleg 2000 forintért. Ezen túlmenően egy helyi nagyáruház kínálatai között is szemezgettünk, ahol 270-1990 forintért mécsesek, az emlékezés virágai pedig 200-1200 forintos áron is beszerezhetők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!