Mátraverebély

2017.10.25. 19:53

Megoldódhat a „Hangya-ügy”

Mint arról lapunk már korábban beszámolt, a Magyar Szegénységellenes Hálózat és a mátraverebélyi roma nemzetiségi önkormányzat január óta próbálnak lépéseket tenni az egykori Hangyaszövetkezet romos épületének ügyében.

Papp Bianka

A valaha jól menő kereskedelmi létesítmény mára teljesen leépült, rágcsáló tanyává változott, ahol magasan áll a szemét, az állati tetemek és az emberi ürülék. Bogdán Zsoltné közösségszervező a helyiek segítségével azt szeretné elérni, hogy az épületet lebontsák, és helyére parkot építsenek.

Úgy néz ki: mostanra van némi kilátás arra, hogy elérjék céljukat. Hónapok óta tart már a huzavona az egykori Hangyaszövetkezet épületének ügyével kapcsolatban. Bogdán Zsoltné a helyi lakosság segítségével aláírásgyűjtésbe kezdett, amelynek köszönhetően mintegy négyszáz szignót sikerült összegyűjteni annak érdekében, hogy a balesetveszélyes létesítmény körüli problémák megoldódjanak. A mátraverebélyi gyermekek ugyanis előszeretettel játszanak azon a környéken. Ezen kívül a szegregált település közepén elhelyezkedő omladozó „hangya-épület” másik gondja, hogy rontja a falu összképét, az egészségügyi szempontokról nem is beszélve.

Az épület tulajdonosával – az egyházi tulajdonban lévő Ceferino Nonprofit Kft.-vel – levélben próbálták felvenni a kapcsolatot. A megkeresésre azonban nem érkezett válasz, mivel ismeretlen címzettre hivatkozva visszakapták a levelet.

 

Fotó: Hüvösi Csaba

 

Ezek után az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz fordultak, amelynek munkatársai megállapították, hogy a területen fertőzésveszély áll fenn, s erről hivatalos határozatot is kiállítottak. A közösségszervező ezen okmánnyal a Nógrád Megyei Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalához fordult, akik terepszemlét tartottak a helyszínen, majd levonták a következtetést: az épület veszélyezteti a környezetét. Ezt követően felszólították a tulajdonost, hogy hatvan napon belül rendezze a lehetetlen körülményeket, amennyiben nem: büntetésre számíthatnak.

Bogdán Zsoltné, dr. Székely Jánossal, a szombathelyi egyházmegye püspökével rendszeresen tartotta a kapcsolatot, aki lapunk megkeresésére elmondta: annak idején a Hangya-épületét nagyon olcsón árulta egy bank, ezért vásárolták meg. A terv az volt, hogy roma kápolnát vagy más hasznos helyiséget – lekvárfőző üzemet, zarándokszállást, roma múzeumot vagy közösségi termet – hozzanak létre. Sajnos, ehhez nem találtak forrást, s a helyiek egyre több szemetet hordtak az épületbe, amely miatt hatósági eljárás indult ellenük.

Néhány napja eldőlt: a mátraverebélyi önkormányzatnak ajándékozták az épületet, amelynek rendbetételére, illetve az áldatlan állapotok megszüntetésére 90 millió forintos kormányzati támogatást is nyert a község.

Nagy Attila, a község polgármestere kifejtette: közterület rehabilitációjára fordítható összegből a fennálló gondokat szeretnék orvosolni. Hamarosan a település szégyenfoltját megszüntetik, az épületet lebontják, s helyére egy közösségi tér felépítését tervezik, amely a környékbelieket és a szentkúti zarándokokat is megörvendezteti majd. A munkálatokhoz várhatóan jövő tavasszal látnak hozzá, ám az további pályázatok függvénye is. A községvezető végül hozzátette: további felújítások is folynak a településen, úgymint a helyi utak rendbetétele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!