Buják

2017.10.26. 11:57

Kívül-belül megújult a sasbérci kilátó

Országos viszonylatban is egyedülállónak tekinthető kilátót avattak október 25-én Bujákon.

Nagy Orsolya

Az átadó ünnepségen, ahol óvodások, előadóművészek és helyi hagyományőrzők adtak műsort, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, Szalay László köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elmondta, hogy a település az erdőgazdaság egyik legrégebbi gyöngyszeme. Fontosnak tartják az erdei turizmushoz kapcsolódó létesítmények és az idegenforgalmi szolgáltatások bővítését. A korszerűsítés során célul tűzték ki, hogy a kilátó külső formája megegyezzen az eredetivel. A 15 évvel ezelőtti felújítás óta romlott az épület állaga, ezért nemrégiben kicserélték a tetőszerkezetet és a faelemeket, valamint belülről is megszépült a Sasbérci kilátó.

 

Kicserélték a tetőszerkezetet és a faelemeket, valamint belülről is megszépült a létesítmény. Fotók: Hüvösi Csaba

Ezután dr. Bitay Márton Örs beszédében leszögezte: nagy hangsúlyt fektettek a közjóléti funkciók fejlesztésére.

– Ez a torony kuriózum, hiszen nincs még egy ilyen létesítmény Magyarországon, amelynek tetején épületet is találunk. Érdemes eljönni és megnézni! – hangsúlyozta.

 

Dr. Bitay Márton Örs államtitkár is beszédet mondott az ünnepségen

A továbbiakban Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. Mint mondta, Nógrád a legerdősültebb megye, ahová érdemes ellátogatni, mert csodálatos természeti környezet fogadja a turistákat. Az elnök közös célként említette az összefogást annak érdekében, hogy lakhatóbb, élhetőbb megye legyen Nógrád. Kiemelte, rendkívül fontos, hogy az itt élők boldogulást és munkát találjanak, akik pedig elmentek, visszatérjenek.

 

A bujáki asszonyok népviseletükben üdvözölték az átadást

Végül Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője szólt a jelenlévőkhöz. Mint kifejtette, az elmúlt tíz évben igazi paradigmaváltás következett be a megyei turizmusban

– A döntéshozók felfedezték, hogy mekkora lehetőség van ebben az ágazatban, az értékek megjelenítésében és a nagyvilág számára történő bemutatásában végre elindult valami. Az elmúlt időszakban rengeteg beruházás zajlott és bízom benne, hogy ez a folyamat nem fog megszűnni – emelte ki a honatya.

Feleségének építtette a gróf a kilátót

A sasbérci kilátó még az 1920-as években épült. Gróf Poppenheim Szigfrid erdőtulajdonos a feleségének, gróf Károlyi Erzsébetnek építette Franz Zell müncheni építész tervei alapján. Szűk két évtizedig használták az emeleti részt vadászatok alkalmával. Az alsó szinten egészen az 1950-es évekig erdész család lakott, az emelet szobáit vadászatok során használták, pihenőként. 1930-ban megszűnt vadászati funkciója, és az új tulajdonos, nem törődött a toronnyal.A lakatlan torony állapota lassan, de biztosan romlott, majd az erdőgazdaság 2002-ben pályázatok révén támogatásokhoz jutott a FAO- tól. Azóta az újraépíttető erdőgazdaság kilátóként üzemelteti a helyet hétvégenként, a távlati tervek között szálláshely s erdei iskola is szerepel. A kilátó remek kirándulóhely kisgyermekes családok számára, akik szívesen piknikeznének a szabadban, vagy fedeznének fel egy aprócska erdőszegletet.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!