Nógrád megye

2017.10.30. 16:58

Életeket menthet a gyors segítség

A salgótarjáni sportcsarnokban nemrégiben egy futballmeccs alkalmával lett rosszul – szívmegállás következtében – az egyik idősebb játékos. A történet szerencsésen végződött, köszönhetően a gyors és szakszerű beavatkozásnak. De vajon más helyszíneken is kéznél van-e a segítség szűkebb hazánkban?

Palchuber Kinga

Üveges Csaba, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) észak-magyarországi régióért felelős kommunikációs munkatársa közreműködésével átfogó körképet készítettünk a megye defibrillátor-állományáról, s annak jelentőségéről. Statisztikai adatok szerint napjainkban egyre több a szívinfarktus következtében kialakult keringésleállás. S, ha a baj megtörtént: a beteg élete nagyban függhet a szakszerű és gyors segítségnyújtástól, illetve az azonnali – időben elkezdett – defibrillálástól is.

A szakember kérdésünkre elmondta: Nógrád megyében összesen negyvennyolc defibrillátor található, amelyből tíz Salgótarjánban, öt Balassagyarmaton, öt Bátonyterenyén, kettő Pásztón, kettő Rétságon, három pedig Szécsényben van elhelyezve.

Fotók: Hüvösi Csaba

– Általánosságban ezek a készülékek sportcsarnokokban, piactereken, középiskolákban, háziorvosi rendelőkben, orvosi ügyeleteken találhatók meg – informált a kommunikációs munkatárs.

Üveges Csaba hozzátette: fontos megjegyezni, hogy nem csak a nagyobb városokban, hanem a kisebb településeken – úgymint Becskén, Csesztvén, Debercsényben, Diósjenőn, Héhalomban, Ipolyvecén, Kállón, Karancslapujtőn, Magyarnándorban, Mátraverebélyben, Nagybárkányban, Nagyorosziban, Romhányban, Szandán, Szügyön, Terényben, Vanyarcon – is van valamilyen típusú félautomata defibrillátor készülék. Az említett kistelepüléseken az eszközök az orvosi rendelőkben találhatók és csak rendelési idő alatt használhatók.

A szakember szerint fontos, hogy elsősorban a nagyobb bevásárlóközpontokban, közintézményekben, sportcsarnokokban, nagyobb gyalogosforgalommal járó helyszíneken, megyeszékhelyi vasútállomásokon, buszállomásokon valamint sok ember befogadására alkalmas tereken legyenek használható defibrillátorok kihelyezve. A szívinfarktusos esetekben ugyanis a korai defibrillálás akár életeket is menthet.

 

 

– Az említett helyeken általában sok ember tartózkodik, így mindig nagyobb az esélye annak, hogy valaki hirtelen összeesik, s leáll a keringése. A közelben kihelyezett defibrillátor használatával pedig bárki életmentővé válhat! – hangsúlyozta a kommunikációs munkatárs.

Tulajdonképpen bármely felnőtt vagy legalább középiskolás korosztályú személy használhatja a készüléket, hiszen a defibrillátor használatához nem szükséges előképzettség. – Kezelése egyszerű, csak a gép utasításait kell betartaniuk a használóknak. Ez azonban nagyon fontos, mert csak így lehet biztonságosan megszüntetni a szív pitvari izmainak szabálytalan rángását, vagyis stabilizálni a beteg állapotát! – zárta szavait Üveges Csaba.

 

 

Mikor alkalmazzuk a készüléket?

Az eszközt minden olyan esetben szükséges alkalmazni, amikor a betegnél nem észlelünk légzést. A légzés vizsgálatához három érzékszervünk szükséges. Először a földön hanyatt fekvő beteg arca fölé hajolunk, amelynek során arcunk a beteg orrnyílása elé kerül, és tekintetünk közben a beteg mellkasa felé néz. Amennyiben a beteg lélegzik: a mellkasa süllyed és emelkedik, halljuk, hogy kifújja a levegőt, s érezzük az arcunkon a kiáramló levegőt. Ha az említettek közül egyiket sem tapasztaljuk, akkor a betegnek nincs légzése és haladéktalanul újraélesztést kell kezdenünk! Valamint, ha rendelkezésre áll: a defibrillátort fel kell helyeznünk a beteg mellkasára! A továbbiakban csak a készülék utasításait kell betartanunk, és a mentők értesítéséről kell gondoskodnunk!

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!