Mátraverebély

2017.10.19. 06:50

Együtt a szegénység ellen

A Magyar Szegénységellenes Hálózat szervezésében valósul meg a „Méltó megélhetés hete” című sorozatban, szerte az országban, október 17-ig. A megmozdulás első állomása a Mátraverevély volt.

Papp Bianka

A Méltó Megélhetés Munkacsoport (MMMcs) tagjai, Bogdán Zsoltné, Tímea és László Johanna a helyi roma önkormányzat segítségével rendezte meg a programot a mátraverebélyi kultúrházban, a rendezvényen szép számmal jelentek meg a község lakói. Mint a sorozat minden állomásán, itt is a családi pótlék volt a nap középpontjában. Rövid bemutatkozás után László Johanna beszélgetésbe kezdett a megjelentekkel, amelyen ismertette, mi is a megmozdulásuk célja. Meghallgatták a jelen lévők véleményét és elkeserítő tényekkel szembesültek, sokaknak a mindennapi kenyeret is nehéz megvásárolni.

Bogdán Zsoltné Tímea és László Johanna Fotók: Hűvösi Csaba

 

Aggódnak a téli tüzelő miatt, hiszen bevételeikből nem jut még erre a kiadásra is. Több téma is szóba jött, amelyen a helyiek változtatnának, így Johanna felajánlotta nekik a lehetőséget, hogy javaslataikkal kapcsolatba lépjenek a Magyar Szegénységellenes Hálózattal, amelyet e-mailen keresztül tehet meg bárki, aki szükségét érzi. A beszélgetés után a szervezők játékosan illusztrálták a minden napi nehézségeket a megjelenteknek.

 

Társasjátékra invitálták őket, amelynek a „Gazdálkodj okosan, de szegényen” nevet adták. Három csoport küzdött egymással fej-fej mellett haladva az élet – elképzelt – rögös útján, ahol olyan akadályokkal találták szemben magukat, mint például a rezsi, vagy a kommunális adó, voltak elképzelt lottónyeremények és fizetés is. A gyermekek szórakoztatására is készültek, ők különböző témájú rajzokat készíthettek. A napot egy kis táncos mulatsággal zárták, amelynek a helyiek nagyon örültek és jól érezték magukat.

 

Miért is fontos a családi pótlék emelése? Nos, ez az egyetlen juttatás hazánkban, amely elvben minden gyermeknek jár és egyben az egyik legfontosabb eszköz a gyermekszegénység felszámolásában. Az elmúlt időszakban az árak emelkedtek, a megélhetés pedig egyre nehezebbé válik Magyarországon. Sok család küzd a kiadásokkal, az iskolakezdés is gondot okoz, nem beszélve az ünnepeken a csalódott arcokról. Az MMMcs mottója: „Minden gyerek érték és minden gyereknek jár, hogy egészségben és biztonságban növekedhessen.” Ezért szeretnék elérni, hogy az ország következő költségvetésében a családi pótlék összege a duplájára növekedjen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!