185 millió forint

2017.11.16. 12:32

Hétszázezer dollárt érhet Abraham Lincoln rabszolgaságról írt levele

A néhai amerikai elnök levele lesz az egyik fénypontja az Egyesült Államok történelméhez, földrajzához és kulturális örökségéhez fűződő könyveket, kéziratokat és más tárgyakat felvonultató aukciónak.

A 700 ezer dolláros leütési árat is elérheti Abraham Lincoln rabszolgaságról írt levele a Christie's aukciósház decemberi licitjén New Yorkban.

A néhai amerikai elnök levele lesz az egyik fénypontja az Egyesült Államok történelméhez, földrajzához és kulturális örökségéhez fűződő könyveket, kéziratokat és más tárgyakat felvonultató aukciónak. Az A. Lincoln aláírással ellátott levélben a volt elnök a rabszolgaság ügyét boncolgatja. A dokumentum leütési árát 500 ezer és 700 ezer dollár közé becsülik.

A tételek között szerepel egy fakalapács is, rajta az A. L. monogrammal, amelyet fiatalkorában használt Lincoln Indianában. A szerszám a becslések szerint 300 ezer és 500 ezer dollár közötti áron fog új gazdára találni.

A december 5-i árverés másik fénypontja Albert Einstein távcsöve lesz, amely várhatóan 200-300 ezer dollárért talál új gazdára. Einstein ezzel a távcsővel látható berlini dolgozószobájában egy nagyjából 1927-es fotón. A relativitáselmélet atyja később magával vitte a teleszkópot Amerikába, majd egy barátjának adta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!