Kosárlabda

2018.01.23. 13:32

Rengeteg kemény munka hozta meg a gyümölcsét

A sportágat szerető emberek körében helyi és regionális szinten egyaránt ismerősen cseng Soós Gábor kosárlabda-szakember neve.

H.P.

A sikeres aktív játékosi múlttal rendelkező edző a salgótarjáni Beszterce KK színeiben a 2011/12-es szezontól kezdett el 10–12 éves gyerekekkel foglalkozni.

A kezdeti nehézségeket követően egyre több korosztályos csapatot tudtak elindítani országos és regionális lebonyolítási rendszerű bajnokságokban. A 2017/18-as bajnoki évadban már nyolc gárda (U9 Ózd - edző: Eke Eszter; U11/U12 Ózd – Száváné Faggyas Bernadett; U11 Salgótarján – Farkasová Patrícia és Barna Bence; U12 Salgótarján – Farkasová Patrícia és Barna Bence; U11/U12 Salgótarján – Géczi Attiláné Katalin; U14 Salgótarján – Szabó Zoltán és Soós Gábor; U16 Salgótarján – Szabó Zoltán és Soós Gábor; U20 Salgótarján – Szabó Zoltán) vette fel a küzdelmeket. Ezek gerincét a Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán, Gagarin és nem utolsósorban a Dornyay Béla tagiskolái adták. Az utánpótlásbázis növelése érdekében a kisterenyei Kossuth Lajos Általános Iskola és az ózdi Bolyky Tamás Általános Iskola pedagógusaival összefogva próbálják megszerettetni a kosárlabdát a gyerekekkel.

– Az edzők tudatos és alázatos munkájának köszönhetően csapataink jó úton járnak afelé, hogy rövid időn belül nagyon jó eredményeket érjenek el – mondja Soós Gábor. – Hat-hét éves múltunk alatt többször, több korosztályban voltunk regionális döntőben, ahol mindig sikerült a dobogós helyek egyikét megszerezni. Az eredményeket tekintve jelenleg különösen büszkék lehetünk az U16-os fiainkra, akik két bajnokságban is megmérettetik magukat. Az országos versenyben ötvenszázalékos mérleggel, míg a Pest megyei pontvadászatban hibátlan teljesítménnyel, veretlenül (9 mérkőzés, 9 győzelem) zárták az őszi fordulókat. Ezen korosztály rengeteget dolgozik a sikerek eléréséért. Áldozatos, kitartó munkájukat az egyesület nagyra értékeli. A 2014/15-ös és 2015/16-os szezonban el tudtunk indítani egy lánycsapatot is, de sajnos ez a lehetőség létszámgondok miatt már megszűnt. Ennek ellenére nagy erőfeszítéseket teszünk, hogy ismét legyen egy, vagy két korosztályban elindítható csapatunk, s ennek érdekében minden 2008-as, vagy annál korábbi születésű ifjú hölgyet nagy szeretettel várunk.

Az egyesületnél folyó munka minőségét egyébként mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a salgótarjáni „műhelyből” az utóbbi években kikerülő tehetségek közül Balázs Benjámin, Géczi Róbert (mindketten Budapesti Honvéd), Ugaros Lili, Ugaros Luca (mindketten Zsíros Akadémia), Benke Annamária (Pécsi VS) és Soós Dorina (Soproni Darazsak) magasabb szinten is nagyon szépen megállják a helyüket.

– Jelenlegi játékosaink közül Nagy Balázs és Szőke Szabolcs szintén sokra vihetik – emelte ki Soós Gábor. – Ők fiatal koruk ellenére már az SKSE NB I. B-s felnőttcsapat tagjai, s fejlődésük egyelőre töretlen.

Zárszóként elmondható, hogy ezen rövidke idő alatt valami elindult a salgótarjáni kosárlabda-utánpótlás nevelésében. A rengeteg munka meghozza a gyümölcsét, és sok-sok gyerek örömét egy-egy győztes meccs után. Remélhetőleg előbb-utóbb a felnőttek keretében is több saját nevelésű játékos fog meghatározó helyet kapni. Természetesen akik csak a sport szeretete miatt járnak edzésre, azok is életre szóló élménnyel gazdagodhatnak, hiszen egy erős, össze­tartó közösség részesei lehetnek.

Kiemelt fotónkon: A salgótarjáni Beszterce Kosárlabda Klub 16-os csapatának játékosai és felkészítői – Fotó: BKK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában