diáksport

2018.08.13. 15:05

Nyáron is pattogott a labda a Bárkányiban

A szécsényi Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban nem másodrendű tantárgy a testnevelés, hiszen nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek testi nevelésére.

Szenográdi Ferenc

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Borda Tamás, az iskola igazgatóhelyettese, testnevelő tanára elmondta, az iskolájuk több sportegyesülettel is kapcsolatban áll. A kosarasok, akiknek az edzője Pesák Tamás testnevelő, a salgótarjáni Salgo Basket Egyesülettel állnak kapcsolatban.

A kézilabdások a Váci Dunakanyar Kézilabda Akadémia igazolt játékosai. Az iskola részéről Kovács Mária testnevelő az edzőjük. Borda Tamás kifejtette, hogy az említett két egyesülettel kötött megállapodásuk több szempontból is előnyös. Ami a legfontosabb, a gyermekeknek megnőtt a versenyzési lehetősége, megyénken túli településekre is rendszeresen járnak mérkőzésekre.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy anyagilag támogatják a sportágat. Egyfelől biztosítják az utazási költséget, másrészt különböző sportfelszereléseket, például labdákat kapnak tőlük, amit a testnevelési órákon is tudnak hasznosítani. Az iskola jó kapcsolatot ápol a helyi sportegyesületekkel. A Városi Sportegyesületben különböző korosztályú labdarúgócsapataik játszanak. Az iskola részéről Urbányi Tamás testnevelő koordinálja a sportágat.

A Szerva Asztalitenisz Egyesületben kevesebb játékosuk van. Azok, akik ott szerepelnek, országos szinten is figyelemre méltó eredményeket érnek el. Kuris Kitti több korosztályos bajnokságot nyert, az országos diákolimpián kilencedik helyen végzett. A most 9. osztályos kislány iskolájában megkapta a jó tanuló, jó sportoló címet. Az atlétikával mind az öt testnevelő tanár foglalkozik, a tanulók diákolimpiai versenyeken képviselik iskolájukat. Azok a tanulók, akik versenyszerűen nem sportolnak, a heti öt testnevelési órán túl délutánonként részt vehetnek a különböző tömegsport-foglalkozásokon.

Az iskola tárgyi feltételeiről az igazgatóhelyettes elmondta, van tornatermük, tornaszobájuk, amit az alsó tagozatos osztályok testnevelési órákra használnak. Rendelkezésükre áll egy konditerem. Szükség esetén igénybe veszik a mellettük lévő, igazgatásilag hozzájuk tartozó óvoda tornatermét is. Rendelkeznek egy műfüves labdarúgópályával, valamint egy több célra is alkalmas rekortán borítású pályával.

Az iskolában a nyáron sem volt megállás, pattogott a labda. A labdarúgók részére a ligetben szerveztek egyhetes sporttábort.

Az asztaliteniszezők egy héten át az iskola tornatermében tartották a nyári sporttáborukat. Pesák Tamás tanítványai, a kosarasok egyhetes sporttábornak voltak a résztvevői az iskola épületében. Jelenleg a kézilabdások – U10-es és U12-es korosztály – 25 leány játékosa tölt el egy hetet, reggel 8 órától 16 óráig a sporttáborban. Vezetőjük Kovács Mária tanárnő, akinek munkáját Borda Tamás segíti.

Délelőtt napi négy edzést tartanak, amelyben van koor­dináció és erőfejlesztés, technikai és taktikai elemek gyakorlása.

Délután a rimóci sportcsarnokban, megfelelő méretű pályán edzőmérkőzéseken vesznek részt. A tanulók napi három alkalommal kapnak étkezést. A tábor költségeinek felét a Váci Dunakanyar Kézilabda Akadémia biztosítja, a másik részét a szülők fizetik. Az egyhetes tábor strandolással fejeződik be.

Kiemelt fotónkon: A kézilabdatáborban is rengeteg gyerek vehetett részt a napi edzéseken, amelyek jó hangulatban teltek – Fotó: Hüvösi Csaba, NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában