Tour de Hongrie

2019.06.13. 19:45

Meghódította Palócországot a kerékpáros magyar körverseny

Felbolydult méhkashoz hasonlított Balassagyarmat belvárosa ezen a rendkívül forró csütörtöki napon. A magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie második szakaszának rajtját rendkívül színes műsor vezette fel, rengeteg érdeklődőt vonzott az Ipoly-parti város idei legrangosabb sportrendezvénye, amely szorosan kapcsolódott a Civitas Fortissima századik évfordulójához.

Hegedűs Henrik

Korán reggel egy lelkes csoport fújta fel az indulást jelképező kaput, miközben néhány kisgyermek ügyesen szlalomozott kis BMX-járgányával a lefektetett bóják között. A délelőtt során aztán fokozatosan megtelt emberekkel a Civitas Fortissima tér. A Tour de Hongrie második szakaszának rajtjára nem is lehetett volna nagyszerűbb háttérképet megrajzolni, benne a régi vármegyeháza impozáns, klasszicista stílusú épületével.

Péter Attila a szpíker, aki hazajáró vendégnek számít a városban, hiszen időtlen idők óta ő a nyári Palóc Triatlon műsorvezetője, felváltva konferálta a nap minden pillanatát Házy Attilával, a Városi Televízió és a Megafon Rádió vezetőjével.

Balassagyarmat belvárosában rengeteg érdeklődőt vonzott a Tour de Hongrie Fotó: Torjay Attila/NMH

A házigazdák minden körülményt biztosítottak, hogy méltóképpen fogadhassák a verseny főszereplőit, így például nagy érdeklődés övezte Hegedűs László Guinness-rekorder triálvilágbajnok és társai bemutatóját. Hasonlóképpen, minden korosztály számára rendeztek különböző hosszúságú mini futamokat, a győztesek és helyezettek a díjátadáson vastapsot kaptak az egyre gyarapodó közönségtől.

Nehéz feladat volt az egyik főszervezőt, Sztancsik Józsefet „elkapni” néhány pillanatra. Elmondta, hatalmas megtiszteltetés, hogy sikerült ezt a nemzetközileg is egyre rangosabb kerékpáros seregszemlét végre erre az északi vidékre is elcsábítani.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, első kategóriás nemzetközi országúti kerékpárverseny 133 fős mezőnye hat nap alatt 890 kilométert tesz meg a vasárnapi székesfehérvári befutóig. Az eseményről több mint 150 országban számolnak be a televíziós csatornák.

Balassagyarmat belvárosában rengeteg érdeklődőt vonzott a Tour de Hongrie a csehkiverés századik évfordulójának esztendejében.

Elismerően nyilatkozott Medvácz Lajos polgármester is, aki közismerten nagy kerékpárbarátnak számít. Ő hozzátette, minden balassagyarmati rendkívül büszke lehet arra, hogy a körverseny gazdái ennyire kitüntetett figyelmet fordítottak a palóc tájegységnek, és olyan emberek figyelmét is a kétkerekűzés felé terelhetik, akiket korábban kevésbé érdekelt a sportolás és egészségmegőrzés effajta változata.

Miközben az amatőrök igyekeztek megbirkózni a kockaköveken való átbringázással, körbenéztünk kicsit a depó környékén, amit a korábbi buszpályaudvar helyén található parkolóban alakítottak ki. Egymás után érkeztek meg a különböző csapatok, a szállítójárművek, a buszok, a szponzorok neveivel felfestett személyautók, tetejükön a milliós értékű kerékpárokkal.

A cseh nemzeti válogatott hűsítő árnyékban pihengető tagjaival rövid beszélgetésbe elegyedtünk. Elmondták, nagyon jól érzik magukat hazánkban, az etapok kivétel nélkül kiválóan összeállítottak, és egyáltalán nem tartanak az utak burkolatának minőségétől.

Nemsokára megérkezett Szila­si László versenyigazgató is. Ő kifejtette, sokfajta terhelés vár a fiúkra a 201 kilométeres leghosszabb szakaszon, míg a mezőny Miskolcra ér. Egyrészt meg kell birkózniuk a rekkenő hőséggel, bár némiképp segíthet rajtuk az enyhe szél. Másrészt nagy a szintkülönbség, áthaladnak a Mátra északi szélén, és a Bükkben következnek a hegyek, különösképpen a bükkszentkereszti kaptató viselheti meg az egyre fáradtabb lábakat, aztán a cél előtt sem lesz könnyű dolguk a profi biciklistáknak. Kiemelte, a rendezésben semmilyen fennakadást sem tapasztaltak, és Balassagyarmat elsőrangú házigazdának bizonyult ezen a csütörtöki rajton.

Rózsa Balázs, a balassagyarmati származású kerékpáros javítani akart a teljesítményén
Fotó: Torjay Attila/NMH

Közel egy órával az indulás előtt befutott a balassagyarmati származású Rózsa Balázs is, aki jelenleg a luxemburgi Team Differdange–GeBa alakulatban versenyez. Miután érzelmes perceket töltött családtagjai társaságában, arról beszélt, az előző napi szakasz nem úgy sikerült neki, ahogy tervezte, ugyan bekerült egy háromfős szökésbe, ám mire a cél felé közeledve jöttek a nagyobb hegyek, fokozatosan fogyott a szufla, befogták őket, ráadásul sérüléssel is bajlódik. Ennek ellenére megígérte, hogy a Nógrád megyei hazai tájon rendkívüli módon összeszedi magát, és javítani akar a teljesítményén. Balázzsal a verseny előtt bővebb interjút is készítettünk.

Keményen készült az éllovas, a sárga trikó viselője, az olasz Manuel Belletti (Androni Giocattoli–Sidermec) is. A Giro d’ Italia olasz körversenyen is kiváltképp jeleskedő fiatalembert jól átgyúrták a masszőrök, míg a technikai személyzet tökéletesen előkészítette számára a járgányt, aztán mehetett is a pódiumra, hogy csapattársai társaságában aláírja a „jelenléti ívet”, azaz a színpadon ellátta kézjegyével a rajtlistát.

Egyre közeledett és közeledett az időpont, 12.45, a mezőny elindulása. Röviddel előtte még a Mosoly EGYMI, a nyírjesi oktatási intézmény diákjai adtak elő egy hatalmas nemzeti színű zászlóval színesített élőképet, főként a magasban berregő helikopterek, a televíziós közvetítések számára.

Vizsláson haladt át a verseny élcsoportja Fotó: Hegedűs Márk/NMH

A kerékpárosok, elsősorban az összetett különböző kategóriáiban élen állók, a színes trikók, a kék, zöld és fehér mezek viselőivel, illetve Rózsa Balázzsal felsorakoztak a rajtvonalon, majd Medvácz Lajos, Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának vezetője, illetve dr. Tóth Judit, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója átvágta a napi szakasz szalagját. A polgármester pedig zászlólengetéssel útnak indította a sportolókat, hogy ők, néhány óra elteltével, átszelve Nógrád, Heves és Borsod megyéket, betekerjenek a miskolci célba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában