Teremlabdarúgás

2018.06.20. 19:49

A Barcelona sztárfocistáit is Tarjánba csábították

A Real Madrid-öregfiúk idei káprázatos fellépése után újabb óriási, hihetetlen fociparádé készül szűkebb hazánkban, hiszen jövő januárban is a világ egyik legsikeresebb és legnépszerűbb labdarúgócsapata, ezúttal az FC Barcelona öregfiúk-legénysége lép fel a salgótarjáni 27. Gabora-gálán.

Balás Róbert

A somosi kastélykertben kezdett focizni, most pedig „királyi gárda” obsitosai után a katalán csillagoknak azt üzeni: „somos amigos” (barátok vagyunk)! Ilyen lelkes ember Gabora János, a nemzetközi jótékony célú teremlabdarúgó-torna atyja, aki elújságolta, az FC Barcelona örökifjú világsztárjai hivatalosan is elfogadták a meghívást a 27. Gabora-gálára, így 2019. január 12-én, szombaton a gránátvörös-kék csillagok mutatják be varázslatos tudásukat a Salgótarjáni Városi Sportcsarnok minden bizonnyal teltháznyi közönsége előtt.

– Miként jött az ötlet, hogy meghívja a Barcelona öregfiúk-csapatát? – kérdeztük Gabora Jánost.

– Azt hiszem, hogy nem csak nekem, hanem a közönség, sőt a résztvevő csapatok számára is óriási élményt jelentett a Real Madrid-öregfiúk legutóbbi vendégszereplése. A „Blancók” csillogó-villogó játéka és az egykori világsztárok kedves, közvetlen, barátságos viselkedése sokunk számára örök élmény marad. A madridiak fellépése nagyban megnövelte a Gabora-gálák népszerűségét és tekintélyét. Ezzel ugyanakkor nagyon magasra tettem a mércét, és úgy éreztem, hogy ennél a folytatásban sem adhatom alább.

– Nehogy azt mondják, hogy no lám, Gabora Jánosnak is csak egyszeri megvillanásra futotta az erejéből...

– Igen, sokan már legutóbb is kétségbe vonták azt, hogy képes leszek a beharangozott sztárcsapatot elhozni Salgótarjánba. A szervezés időszakában is akadtak a városban olyan személyek, akik azzal a szöveggel álltak elém, hogy egy ilyen nagyszabású gála megszervezése nekem már meghaladja a képességeimet, úgyhogy lépjek hátra, „pihenjek”, és ők majd átveszik a kezdeményezést. Szerencsére gyorsan átláttam az illetők mögöttes szándékát, és nem adtam ki a kezemből az irányítást. A szurkolók és a csapatok – köztük a madridiak – visszajelzései szerint be is bizonyítottam, hogy képes vagyok egy ilyen nagy gála szervezését, lebonyolítását is végigvinni. Most pedig az idei tapasztalatok birtokában mertem egy újabb nagyot álmodni.

– Hát, igen, szép nagy terv a Barcelona vendégjátéka is…!

– Elképzelhetik, hogy a hét elején mekkora örömmel fogadtam a Barcelona-öregfiúk vezetőjének levelét, amelyben a katalánok közölték, hogy a megállapodott feltételek mellett elfogadják a meghívást, és 2019. január 12-én, szombaton pályára lépnek a 27. Gabora-gálán. Ezt az örömteli bejelentést természetesen sok háttérmunka előzte meg: a számos levélváltás mellett telefonon – tolmács segítségével – többször is tárgyaltam a barcelonaiak képviselőivel, mire a katalánok rábólintottak a részvételre.

– Kemény tárgyalások lehettek! Mire jutottak?

– Noha a megállapodás részleteit nem árulhatom el, annyit elmondhatok, hogy a Real Madrid vendégjátékához hasonlóan, ezúttal is életem egyik legnagyobb feladata előtt állok. A Barca nevét említve is a világ egyik leghíresebb, legnépszerűbb csapatáról beszélünk, ezért a „királyiakhoz” hasonlóan, a katalánok számára is nagyon magas igényeknek kell eleget tennünk. Ugyanakkor a legutóbbi tapasztalataimból megtanultam, hogy az üzleti tárgyalások során nem szabad „hasra esni” a nagy csillagok előtt, hanem a lehető leghatározottabban kell képviselnem a Gabora-gála érdekeit. Keményen tárgyaltam, de be kell vallanom, hogy is sokkal több pénzt kell előteremtenünk, mint akár a Real Madrid esetében.

– Ehhez a szép feladathoz vannak, lesznek segítői?

– Akik eddig mögöttem álltak, azok most is jelezték, hogy támogatnak. A csapatok elszállásolásáról a Hotel Salgó, a Galcsik Fogadó és a hollókői Castellum Szálló gondoskodik, a szervezésben pedig sokat segít Wukovics-Páncsics Diana, a gála budapesti „nagykövete” és Slezák Marietta spanyol tolmács. Örömteli, hogy Salgótarján önkormányzata – Fekete Zsolt polgármester úr ígérete szerint – a sportcsarnok rendelkezésre bocsátása mellett várhatóan anyagilag is segíti a rendezvényt. Mindemellett a gála sokmilliós költségeinek előteremtéséhez arra kérem a lehetséges támogatókat, hogy segítsenek! Remélem, átérzik, hogy ismét mekkora lehetőség kapujában állunk, s áldoznak a világhírességek vendégjátéka és nemes cél sikere érdekében.

– A szurkolókat nagyon érdekli, hogy a Barca régi nagy csillagai közül kiket láthatnak Salgótarjánban.

– A „szereposztás” kihirdetéséhez még türelmet kérek, mert a barcelonai vezetők is csak később adják meg az utazók névsorát. Abban már megállapodtunk, hogy öt–hat nemzetközi hírű játékos Salgótarjánba érkezik.

– Mely csapatok lesznek a további résztvevők?

– Ezúttal is olyan sok együttes jelentkezett a tornára, hogy sajnos nem tudunk mindenkit fogadni, de ez kellemes gond. A Ferencváros és az Újpest népszerű labdarúgóit ezúttal is láthatja majd a közönség, a többi résztvevő neve pedig a további egyeztetések során dől majd el.

– Ezúttal is megmarad a gála jótékony célja?

– Igen, a Gabora-gála továbbra is a szokásos jótékony célt szolgálja. Az eddigi 26 tornán összesen mintegy 80 millió forinttal tudtuk segíteni a rászoruló gyermekeket, és remélem, hogy ezt az összeget növelni tudjuk. Ezt a célt erősítené a katalán sztárok jelenléte, amiben minden jóérzésű ember segítségére számítok.

– További tervek?

– Az eredeti nagy-nagy álmom az volt, hogy összehozzam Salgótarjánban az öregfiúk El Clásicóját, a Real Madrid–Barcelona összecsapást. Ez azonban a vaskos anyagiak és a katalóniai helyzet miatt most még meghiúsult, ám nem tettem le róla, hogy egy következő alkalommal megvalósul. Ezzel tehetnénk fel igazán a koronát a Gabora-gálákra!

Kiemelt fotó: Hüvösi Csaba/NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában