Évforduló

2023.09.06. 11:27

Húsz éve öregbítik sikereikkel Nógrád hírnevét a szécsényi amatőr futók

A Szécsényi Amatőr Futók Társasága (SZAFT) fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte minap a szécsényi Kossuth-ligetben.

Lászlók Judit

Húsz éve alakult az egyesület, számos sikert értek el a tagok

Forrás: Beküldött

A SZAFT-ot 2003-ban hozták létre tizenegy taggal és Balázs Ágnes vezetésével. Az azóta eltelt húsz évről egy összejövetelen emlékeztek meg a szécsényi Kossuth-ligetben. Az eseményen Czele Jánosné, az egyesület elnöke felelevenítette, hogyan is zajlott húsz évvel ezelőtt az alakuló közgyűlésük. Ekkor határozták meg, hogy szervezetük célja a futósport iránt érdeklődők közösségi összetartása, valamint egészséges életmód elősegítése és a szabadidő sport támogatása. Köszönetet mondott azoknak, akik valamilyen formában támogatták az egyesületet. 

Mint mondta, az évek során a jogi útvesztőkben nagy segítséget nyújtott dr. Serfőzőné dr. Fábián Erzsébet. Emellett a város önkormányzata is támogatta őket egyebek mellett a Kossuth-liget használatával, valamint az önkormányzat kisbuszának használatával, amely a versenyekre való eljutásban jelentett segítséget. A különböző pályázatok benyújtásában és azok elszámolásában sokat segített Szeréminé Lazsán Zsuzsanna, a könyvelésben pedig Antóni Anita. Kiemelte, a rendezvényeiket számos vállalkozó is támogatta az elmúlt években. Emellett megemlékezett egykori kollégájukról, az idén márciusban elhunyt Szenográdi Ferencről is, aki rendszeresen beszámolt a Nógrád Megyei Hírlapban a rendezvényeikről, eseményeikről. 

Több neves sportolót vendégül láttak már

– 2004-ben Schirilla György úszót, 2005-ben Monspart Saroltát, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett tájfutó világbajnokot, míg 2006-ban Mecser Lajos hosszútávfutó atlétát láttuk vendégül. A rendezvényeinken nem hétköznapi emberek vallottak, nem hétköznapi életükről. Arról, hogy milyen pluszt adhat a mindennapi életben a sport – fogalmazott Czele Jánosné. Hozzátette, a jótékonykodás sem áll tőlük távol, hiszen 2010-ben ötvenezer forintot gyűjtöttek Zilaj Csaba szervátültetett atlétának, 2012-ben pedig harmincötezer forintot Dávid Krisztina paraolimpiai bronzérmes sportlövő részére.

Czele Jánosné beszédében kifejtette azt is, az elmúlt húsz év során milyen sikereket értek el. Egyebek mellett tizenháromszor rendeztek Szent Iván-éji futást, tizenkétszer Mikulás futást és Betlehemi lángfutást, valamint öt-öt alkalommal Szontágh Pál futást, Molnár Katalin emlékfutást és Két híd futást is. 2014-től BSI Futónagykövet férje, Czele János, míg ő maga 2017-től birtokolja ezt a címet. Számos futóversenynek a mai napig rendszeres résztvevői. 

Extrém eredmények is születtek

Az extrém teljesítményeik közé tartozik, hogy 2018-ban a Bazalt száz kilométerét 18 óra alatt teljesítette Chikán István, 2019-ben pedig Sótér Vilmos 26 óra alatt futotta körbe a Balatont, míg Lantos János idén a Tisza-tavat futotta körbe 16 óra 30 perc alatt. Az országos szenior fedett és szabadtéri bajnokságokon Kovácsné Obrecsán Klára vitte a SZAFT hírnevét. Az egyesület tevékenysége elismeréseként öt évvel ezelőtt átvehette a Szécsény Városért kitüntető díjat. Ugyanakkor nagyon büszkék arra is, hogy a csapatukból kiválasztották Czele Tamás fotóját, így 2011-ben ő lett a Spar maraton arca. 

Újabb sikerre hajtanak
Az ünnepi beszédet követően a jelenlévők közösen nézegették a SZAFT elmúlt húsz évéről készült fényképeket, majd együtt felelevenítették a hozzájuk tartozó vicces és olykor szívmelengető történeteket is. Végül pedig nem maradhatott el a szokásos "szaftos" pörkölt elfogyasztása sem.  Bár az eseményen a múltra tekintettek vissza, a SZAFT csapata a jövőben továbbra is szeretne aktív lenni és újabb sikerekkel gazdagítani az eddig elért nívós eredményeiket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában