Tisztelgés

2023.06.10. 10:56

A régi Nógrád-Hont határán rendeznek emlékfutást az olimpikon tiszteletére

Vármegyehatárunktól alig néhány kilométerre, Bernecebaráti községben tartanak emlékfutást június 24-én, szombaton a faluban élt neves olimpikon, Szokolyi Alajos tiszteletére.

Az 1896-os athéni olimpián induló magyar csapat. Szokoly Alajos balról a harmadik

Forrás: Nool.hu

Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság

Szokolyi Alajos az első újkori olimpián, 1896-ban Athénban képviselte atlétikában a magyar színeket, ahol a száz méteres futásban harmadik helyezést ért el (csak azért nem lett bronzérmes, mert a harmadikok nem kaptak medált), ráadásul ő volt minden idők első, 1-es rajtszámot viselő olimpiai versenyzője. Később Bernecebarátiban telepedett le, Hont vármegye levéltárosaként dolgozott, és sírja is az Ipoly-menti községben található.

A szervező Bernecebaráti Turisztikai és Kulturális Egyesület tájékoztatása szerint az emlékfutás és kerékpáros túra  9 óra 30 perckor indul a Szokolyi-kastély elől, a táv 4,7 kilométer. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A Nógrádtól való kis távolság miatt vélhetően vármegyénkből is sok hobbifutó részt vesz az 1932-ben elhunyt kiváló atléta előtt fejet hajtó viadalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában