Labdarúgás

2023.04.26. 18:00

Nyolcvan éve született a Salgótarjáni BTC magyar kupa-döntős egykori játékosa

Ma ünnepelné születésnapját az 1943. április 26-án született kiválóság, Kriskó Lajos.

NOOL

Kriskó Lajos játékosként és edzőként is fontos szerepet játszott az SBTC történelmében.

Forrás: Puskás Intézet

Ahogy a Puskás Intézet honlapján megjelent, Kriskó Lajos 80 esztendeje Békéscsabán látta meg a napvilágot, s szülővárosában kezdődött labdarúgó karrierje. 1962-ben került a Salgótarjáni BTC-hez, a csapat játékosaként, rögtön góllal mutatkozott be az NB I-ben az Újpest ellen. A nógrádi klubbal 1964-ben másodosztályú bajnokságot nyert, majd három évvel később kupadöntős volt – a Rába ETO ellen 1–0-ra elveszített finálét végigjátszotta. Az 1970–1971-es szezonban a hetedik volt a gárdával az élvonalban, amellyel az STBC megszerezte a vidék legjobbja címet. Az 1971–1972-es idényben lemaradt a bajnoki bronzéremről, mivel egy évre visszatért Békéscsabára. Ezután egy esztendőt ismét Salgótarjánban játszott. Kriskó Lajos NB I-es pályafutása 1973-ban ért véget, 161 első osztályú bajnokin 44 gólig jutott.

– Sok éven át voltunk csapattársak Salgótarjánban. Elképesztően gyors volt és emlékszem, hogy nagyon jól lőtt teli rüszttel. Szerettem vele játszani, mert mindig megbízhatóan teljesített és sok gólt szerzett a mérkőzéseken. Én is kedveltem őt a csapatból, jól illeszkedett közénk – mondta Kriskó Lajos korábbi csapattársa, az 1968-as olimpiai bajnok – és 1972-es olimpiai ezüstérmes, bár a tornán nem játszó – Básti István.

Kriskó Lajos visszavonulása után edzőként vállalt munkát alacsonyabb osztályú csapatoknál, valamint dolgozott a Salgótarjáni BTC utánpótlásában is. 2017-ben, 74 évesen hunyt el Salgótarjánban.

További érdekességekért ajánljuk a Puskás Intézet cikkét, melyben salgótarjáni relikviákat mutatnak be az SBTC-vel kupadöntős és NBI/B-s bajnok kiválóságról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában