Kosárlabda

2023.02.05. 16:10

Értékes idegenbeli sikerrel javított Nagykőrösön az SKSE csapata

Az egy héttel korábbi, fájó hazai vereségüket követően a tarjáni kosarasok számára, ha nem is kötelező, de mindenesetre „melegen ajánlott” volt a két pont begyűjtése az otthonában már több komoly riválist is megtréfáló Nagykőrös vendégeként.

Nool

Hargitai Krisztián fontos pontokat szerzett a nagykőrösi találkozó hajrájában (borítóképünk egy korábbi mérkőzésen készült)

Forrás: Nool

Fotó: Szabó Péter

Ahogy arról tegnap röviden beszámoltunk, szombaton értékes győzelmet aratott a Salgótarjáni KSE idegenben. A találkozót gyakori kosárváltásokkal kezdték a felek: Kocsis Attila meccsnyitó ziccerére Hargitai távolról válaszolt, majd Timkó és Takács pötyögtetett be egy-egy centergólt. 

A folytatásban azonban a védekezésükön szigorító tarjániak részéről gyors egymásutánban Dragasevics, Takács és Vas-Teplán is triplát „vétett”, Herendic dupláival pedig – szakítva az utóbbi meccsek hagyományaival –, ezúttal kifejezetten élesen kezdő SKSE az első negyed derekán immár 20–9-re vezetett. 

Csakhogy a játékrész második felében megtörni látszott a csaknem teljes sorcserét végrehajtó piros-feketék kezdeti lendülete, amit kihasználva az első rövid pihenőre jócskán csökkentette lemaradását a Sólymok együttese (22–26). A második felvonás első három percében ráadásul vendégoldalon egyetlen árva kosár sem esett, igaz a hátsó sorait ismét rendező Dániel-legénység ez idő alatt riválisának is csupán egy pontocskát engedélyezett. 

A hosszúra nyúlt gólcsendnek végül Dragasevics kettő plusz egyes akciója vetett véget, amire viszont az ismét magára találó tarjáni gárda rögtön egy 14–4-es rohamot épített. Miután pedig Herendicék, védőmunkájuk intenzitásának fenntartása mellett, dobóteljesítményüket a félidő hajrájában ismét közel hatvan százalékra tornászták fel, a sorozatos labdaszerzéseket követő gyorsindításos kosaraikkal a nagyszünetre 46–30-ra húztak el.

Eleinte a térfélcserét követően sem változott különösebben a játék képe, ennek megfelelően a Dragasevics vezérletével kezdésként rögtön egy 7–2-es etapot produkáló SKSE 53–32-nél már több mint húsz ponttal tartott előbbre, mint gyengélkedő ellenfele. Csakhogy a mieink pontfelelősének  – faultproblémái miatt – hamarosan ki kellett ülnie, s a gárda támadójátéka ezt igencsak megsínylette. Olyannyira, hogy következő bő hatperces szakaszban a tarjáni együttes egyetlen mezőnykosarat sem dobott, az addig csupán nagyon halovány életjeleket mutató nagykőrösiek részéről viszont ezzel párhuzamosan egyre gyakoribbak lettek a feltámadásra utaló momentumok. 

Timkó, Filep és Váits találataival a Puszta-fiak a harmadik periódus második felében hátrányuk javát szép lassan le is dolgozták, s bár az utolsó kisszünet környékén Geiger két szép és fontos hármasa egyelőre megakasztotta a további felzárkózást, az aktuális tendenciákat figyelembe véve a piros-feketék számára a záró negyed elejére kialakult tizenöt pontos különbség sem igazán jelentett életbiztosítást (47–62). Pláne úgy, hogy miközben a lelkes közönségük által űzött-hajtott vendéglátóknál a folytatásban több játékos is kezdte alaposan „belőni magát”, a Dragasevicset időközben végleg elveszítő tarjániaknál a magabiztos, kontrollált játék helyét végképp a kapkodás és fejetlenség vette át. 

Ahelyett, hogy lassították volna a játékot, a mieink sokszor ész nélkül rohantak és a dobáskiválasztás, valamint -pontosság terén is komoly gondjaik akadtak. Lépéshibák, a pályáról kidobott labdák mutatták zavarukat, ám Vas-Teplán „életmentő” tripláival továbbra is sikerrel őrizgették néhány egységnyire zsugorodott fórjukat. A finisre mindenesetre így is közel egyforma esélyekkel fordult rá a két gárda, ám hiába hozta föl övéit az izgalmasan alakuló végjátékban többször is egyetlen dobásnyira a hajrára megtáltosodó Kovács Soma, Hargitai és Takács kései dupláival végül, ha nem is könnyen, de bebiztosította értékes idegenbeli sikerét az SKSE csapata.

NB I/B, Piros-csoport, férfiak, 19. forduló

Nagykőrösi Sólymok KE – Salgótarjáni KSE 71–75 (22–26, 8–20, 17–13, 24–16)

Nagykőrös, Kossuth-tornacsarnok, 200 néző, vezette: Varga-Záray, Nepp, Drenyovszki 

Nagykőrös: Lakosa Á. 6, Kocsis A. 4, Fehér P. 8/3, KOVÁCS S. 13/12, Timkó 12. Csere: Molnár Miklós 3/3, Váits 16/6, Vámos, Filep 6, Kovács B. 3/3. Edző: Puszta Dávid

Salgótarján: Herendic 7, Vas-Teplán 14/9, Dragasevics 17/6, Hargitai 9/3, Takács A. 13/3. Csere: Molnár Marcell 4, Kocsis Z. 2, Monye M. 1, Geiger 8/6. Edző: Dániel Péter

Az eredmény alakulása:

4. p.: 7–16, 8. p.: 16–25, 14. p.: 23–29, 18. p.: 27–40, 23. p.: 32–53, 28. p.: 45–55, 34. p.: 58–62, 39. p.: 68–71. 

Kipontozódott: Dragasevics (30.)

Puszta Dávid: – Ma is ugyanazt a forgatókönyvet játsszuk el, amit szoktunk, elengedtük az ellenfelet, hogy aztán hősi halált haljunk. Mindenesetre ezúttal is akadtak a játékunkban pozitívumok, amikre a későbbiekben alapozhatunk. A salgótarjániaknak gratulálok és további sok sikert kívánok!

Dániel Péter: – Gratulálok a játékosaimnak a győzelemhez! A TF elleni vereséget követően a héten teljesen más ritmusban zajlottak az edzések, és ennek meg is lett az eredménye, különösen az első félidőben. Azzal azért tisztában voltunk a szünetben is, hogy nagyon kemény második húsz perc vár ránk, de a hajrában sikerült megmutatnunk, hogy kritikus pillanatokban is helyén van a szívünk és a fejünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában