Évforduló

2023.01.16. 18:04

Száz éve született Dodó bácsi, a Fradi és a Stécé legendás edzője

Ferencvárosi sikeredzőként került 1966-ban Salgótarjánba Mészáros József. Dodó bácsi – aki éppen ma lenne százéves – egészen addig irányította az SBTC felnőtt csapatát, míg a magyar válogatotthoz nem hívták szövetségi edzőnek.

Nool

Kispesti csapatkép Mészáros Józseffel

Forrás: Puskás Intézet

Január 16-án lett volna százéves Mészáros József, a Ferencvárosi TC egykori játékosa és vezetőedzője, aki trénerként a Salgótarjáni BTC-t is irányította 1966-67 között – hívta fel a figyelmet hétfői cikkében a Puskás Intézet. Mint a megemlékezésben írják, Mészáros József – becenevén Dodó – az 1948–1949-es szezonban bajnokságot nyert az FTC-vel, Budai II Lászó, Czibor Zoltán és Kocsis Sándor oldalán. A klubot 1957-ig erősítette. A magyar labdarúgó-válogatottban egyszer kapott lehetőséget, 1948. június 6-án a Románia ellen 9–0-ra megnyert Balkán-kupa mérkőzésen duplázott a Megyeri úton.

Szakvezetőként 1961-től négy éven át irányította a Fradit, mely – tizennégy év szünet után – az 1962-63-as szezonban vele a kispadon lett újra magyar bajnok. 1964-ben ismét bajnoki címet nyert az FTC tréneréként, majd egy évvel később elérte a magyar klubfutball legnagyobb sikerét: a Vásárvárosok kupája-döntőben a Ferencvárosi TC Fenyvesi Máté góljával 1–0-ra győzött az olasz Juventus ellen, így Mészáros lett az első magyar szakember, aki magyar klubcsapattal nemzetközi kupagyőzelmet ünnepelhetett.

Dodó bácsi a Ferencváros elhagyása után, 1966-ban került Salgótarjánba, majd az SBTC után szövetségi edzőként az MLSZ-nél, Győrben, valamint a Budapest Honvédnál dolgozott. 1997. április 21-én, 74 éves korában hunyt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában