Sportélet

2023.01.29. 10:55

Hatvan éve jelen van Szécsény sportéletében

A szécsényi Istók Ferenc már általános iskolás korában kitűnt a jó sportadottságaival. Tagja volt az atlétikai csapatnak, egyénileg 60 és 100 méteres síkfutáson jeleskedett, megyei, területi, országos versenyeken.

Szenográdi Ferenc

Istók Ferenc több sportágban is versenyzett

Forrás: Nool

Fotó: Sz. F.

Bekapcsolódott a város sportéletébe is, a sportegyesület atlétikai szakosztályában Dropcsa László volt az edzője. Tanulmányait a helyi középiskolában folytatta, ahol Bagyinszki Jenő volt a testnevelő tanára. A különböző versenyeken 60, 100 és 200 méteren eredményesen képviselte iskoláját. Serdülőkorában a 100 métert 11,2 idő alatt futotta le. 1972-ben 3. osztályos középiskolás korában tagja lett a Nógrád Megyei Atlétikai válogatottnak. Köszönhetően testnevelő tanárának, a sportpalettáját tornával, röplabdával és kosárlabdával színesítette. 

A középiskolások megyei és területi, országos versenyén eredményesen képviselte intézményét. Ilyen sportélet után nem volt kétséges számára, hogy a testnevelési főiskolát választja, ahová 1973-ban sikeresen felvételizett. 
A diploma megszerzése után hazakerült szülőváro­sába, ahol az összevont gimnáziumban és szakközépiskolában tanított, majd a gimnáziumi osztályok kifutását követően a szakközépiskolának volt a testnevelő tanára, ahol tanítványaival sok szép sportsikert ért el. 

Amikor a városban 1994-ben megalakult a 6 és 8 évfolyamos gimnázium, oda került testnevelést tanítani. Bekapcsolódott a szécsényi sportegyesület életébe is, ahol az atlétikai szakosztálynak volt a vezetőedzője. 
Kiváló atléták kerültek ki a keze alól, többek között Tóth Péter, Kiss Zoltán, Tóth Henrietta, Zsipi Gyula és Józsa Dóra. Az iskolája atlétikai csapatát felkészítette a diákolimpiára. A 6, illetve 8 évfolyamos gimnázium fiúröplabda-csapata három egymást követő évben – 1998, 1999 és 2000 – megnyerte a megyei diákolimpiát. A fiúkosárlabda-csapatával több éven át ott voltak az ország amatőr csapatai közül a négy legjobb között. Az önkormányzat 2007-ben II. Rákóczi Ferenc néven összevonta a város oktatási intézményeit, ahol testnevelést tanított. Testnevelő tanári mottója az volt, hogy megszerettesse tanítványaival a sportot, kialakuljon bennük a rendszeres mozgás igénye. 

A tanár hat évtizedes sporttevékenységet folytató munkája után három évvel ezelőtt nyugállományba vonult. Ahogy mondta: ma már a város sportéletébe nem kapcsolódik be, de a rendszeres sportolás az nem szűnt meg számára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában