Visszatekintő

2022.12.26. 20:53

Elismerések, aranyak, magabiztos feljutás – június legfontosabb sporthírei

Júniusban a legolvasottabb sporthíreink közt volt Mrakics Nikolett elismerése, a Bánk-Dalnoki Akadémia sikeres osztályozó párharca, a Zagyvapálfalvai Oláh Boksz SE három ökölvívójának sportsikere és Imre Roland U18-as országos bajnoki címe.

Nool

Mrakics Nikolett Fábián László és Gyulai Miklós társaságában

Forrás: Beküldött fotó

Rengeteg fiatallal szerettette meg az atlétikát az egy évtizede dolgozó salgótarjáni edző

Mrakics Nikolett, a Salgótarjáni Atlétikai Club (SAC) edzője a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnökétől vehetett át elismerést júniusban az utánpótlásért végzett munkájáért.

A SAC és a Kodály Zoltán tagiskola 2012. óta ápol szoros együttműködést az atlétika területén. Mrakics Nikolett ugyanis ebben az évben került be az iskolába tanítani, és pár hét után kapcsolatba is került a klubbal, akik felajánlották segítségüket az edzések és a versenyeztetés terén. Cserébe az iskola tanulói a SAC színeit képviselték a megmérettetéseken. Később más tanintézmények növendékei is bekapcsolódtak a munkába, jelenleg rendszeresen 20-25 fiatal látogatja az edzéseit.

A csoport már 2012-ben be is kapcsolódott a Sport XXI-es versenyrendszerbe, és a mai napig gondoskodik a klub utánpótlásáról, jelenleg már a Kölyökből Atléta Programon belül. Az edzőnő az “kiöregedő” atléták felkészítését is vállalja, de az innen kikerült sportolók más edzőknél is harcba szálltak már a bajnoki érmekért. Évente szervezi és vezeti az atlétika tábort, ahol az újoncok megismerhetik és megszerethetik a sportág alapjait.

Mrakics Nikolett személyes példát is mutat a tanítványainak, edzésen is beszáll a munkába, valamint a versenyeken is megmutatja tudását. Az idei fedettpályás szenior bajnokságról két aranyérmet is elhozott.

A MASZ 1987 óta minden esztendőben jutalmazza az utánpótlásért dolgozó edzők munkáját. Idén júniusban hárman vehették át ilyen jellegű plakettjüket Gyulai Miklós elnöktől és a MOB-főtitkár Fábián Lászlótól, az egyikük volt a salgótarjáni edző. A SAC egy másik edzője 1990-ben részesült ilyen elismerésben, Máté Csaba később bronz fokozatú díjat is kapott.

Magabiztos győzelemmel jutott fel az NB III-ba a Bánk együttese

Diósjenőn játszotta az osztályozó párharc visszavágóját a Bánk-Dalnoki Akadémia a Balatonlelle csapata ellen.

A szép számú nézősereg előtt az első negyedóra jobbára a mezőnyjáték jegyében telt, mindkét csapat óvatosan vezette a támadásait. A Balatonlelle egy jobb oldali szabadrúgásból veszélyeztetett, de Wittner kapus a helyén volt. Kisvártatva gyors egymásutánban két kecsegtető szabadrúgást végezhetett el középről a Bánk, de előbb Miskei, majd Kiss bombázott bele a sorfalba. A félidő második részében a házigazdák átvették az irányítást, sőt, Fekete révén kis híján a vezetést is megszerezték, de egy láb az utolsó pillanatban közbenyúlt. A hajrában Böjte harminc méteres lapos kísérletét hárította magabiztosan a hazai hálóőr, míg a másik oldalon Miskei halasztott el egy újabb remek gólszerzési alkalmat.

A második félidő elején gyorsan vezetést szerzett a Bánk. Alig hangzott el a kezdő sípszó, nagyszerű akció futott a jobb oldalon és a végén Miskei tökéletes megoldással talált be a hosszú sarokba. A vezetést követően is fölényben maradt a nógrádi alakulat, és a határozott támadások gyümölcse hamar beérett. Rábold váratlanul szánta el magát egy távoli lövésre, amely nyílegyenesen kötött ki a balatonlellei hálóban. Ezzel fordult a kocka, hiszen így már a Bánk állt továbbjutásra, ráadásul a Somogy megyeieket az ág is húzta, Kelemen a második sárga lapja után vonulhatott zuhanyozni az öltözőbe.

A mérkőzés utolsó tizenöt percében egyre-másra dolgozta ki helyzeteit a vendéglátó legénység. A kegyelemdöfést Rábold elsőrangú nyesését követően a csereként beállt Katona adta meg, végképp eldöntve a küzdelmet. Összességében a Bánk-Dalnoki Akadémia teljesen megérdemelten aratott győzelmet Balaton-parti vetélytársa felett, bejutva ezzel, a klub történelmében először az NB III. mezőnyébe.

Két aranyat is elhoztak a tarjáni bunyósok

A Zagyvapálfalvai Oláh Boksz SE három ökölvívója indult júniusban az Ózd Kupán, és valamennyien éremmel jöhettek haza. A 40 kilós serdülők közt induló Farkas Richárd aranyérmes lett. Edzője, Oláh Kálmán szerint tanítványa jól bokszolt, szép kombinációkkal kerekedett ellenfele fölé.
Csapattársa, Krupa Renátó az 57 kilósok között lépett ringbe, riválisára a második menetben rászámolt a bíró, majd végül egyhangú pontozást követően a nógrádi kezét emelték a magasba. Krupa András ezüstérmesként zárt a tornát, neki még több edzésre és tapasztalatra van szüksége a sikerhez.

- Meg vagyok elégedve a srácokkal, jól bokszoltak, még több munkára van szükségük. Készülünk a következő versenyre, Gyomaendrődön szeretnék hasonló jó eredményeket elérni - értékelt röviden Oláh Kálmán.

Nemzetközi szinten is bizonyított a bajnok gyarmati dobó

Szekszárdon rendezték meg júniusban az U18-as országos bajnokságot, ahol a korábbi világjátékon is remeklő balassagyarmati Imre Roland sérült bokával sem nem talált legyőzőre. A Vitalitás SE kalapácsvetője nagyszerű formában van, az ob előtt a Gymnasiadén is remekelt, egy bronzéremmel térhetett haza Franciaországból.
- Az első világversenyemnek volt jó és rossz oldala is. Gyönyörű helyen jártam, új embereket ismertem meg és először ültem repülőn. A rossz oldala a szokatlan étellel kapcsolatban volt, egy héten át csak kétszer kaptunk húst és négy kilót fogytam. Nagyon izgalmas volt a verseny és örültem, amikor utolsó, 74,53 méteres dobásommal fel tudtam kerülni a dobogóra. Végeredményben büszke vagyok arra, hogy az első világversenyemen érmet tudtam szerezni - emlékezett vissza Roland, aki ezt követően Lengyelországban, az Olimpiai Reménységek Versenyén is elindult, és ezüstéremmel gyarapodott.

- Az első helyet is megszerezhettem volna, de nem igazán voltam formában és meg is fáztam, bár így is sikerült 73 méter fölé repíteni a kalapácsot. Lengyelországban gyönyörű kilátásunk volt a szállásunkon, valamint az étellel sem akadtak gondok, csak az utazás terhelt meg egy kicsit - értékelte a lengyel túrát.

A megyecsúcsot 75,95 méterrel birtokló dobó a szekszárdi bajnokságra nem a legjobb előjelekkel utazott el.
- Az ob előtt öt nappal megsérültem, mert futás közben beleléptem egy gödörbe. Mire odaértem a padhoz, hogy leüljek, már be is dagadt és nagyon fájt. Egész héten pihentem, így tét nélkül léptem dobókörbe, mert tudtam, hogy a második helyhez elég 65 méter is. A bemelegítés után nem fájt annyira a bokám, nagyon jól mentek a dobásaim is, ezt tükrözte az első 71 méter feletti kísérletem is. Végül 72,62-t bírtam kihozni a sérült bokámból. Mivel tét nélkül álltam a dobókörbe, egy percet sem izgultam, teljesen higgadtan versenyeztem. Nagyon elégedett vagyok, hogy sérült bokával is meg tudtam nyerni a bajnokságot - mesélte Roland.

Remélhetőleg hamarosan meggyógyul az a boka, mert fontos feladatok várnak még Fábián Gábor tanítványára.
- A továbbiakban a legnagyobb célom, hogy a Jeruzsálemben megrendezendő korosztályos Európa-bajnokságon dobogós helyezést érjek el, illetve itthon a lehető legtöbbször legyek bajnok - vázolta a kiváló atléta.

Az U18-os bajnokságon a Vitalitás két másik dobója, Péter Dorina és Csernyik Benjámin is ötödik lett, míg a Salgótarjáni AC két futót indított, 800 méteren Solymosi Zoltán Martin végzett előrébb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában