Tájékozódási futás

2022.11.06. 13:03

Ismét bizonyították tehetségüket a salgótarjáni tájfutók a portugáliai világbajnokságon

A nyári portugáliai erdőtűz miatt novemberre halasztott maradék versenyszámokkal, közép-hosszútáv, valamint a 3 fős nemzeti váltócsapatok küzdelmével, hétvégén 32 ország részvételével rendezték meg a juniorok tájékozódási futó világbajnokságát.

B. T.

Mag Viktória, Máramarosi Rita és Czakó Boglárka, akik a portugáliai vb váltócsapat versenyszámában az ezüstérmes helyen zártak

Forrás: Beküldött fotó

Állami hozzájárulás nélkül Magyarország válogatottja csak a hazai tájfutótársadalom pénzadományainak köszönhetően tudott kiutazni a portugáliai versenyre.

Az első megmérettetés középtávon zajlott le, ahol fiúknál hatalmas magyar sikerként a fővárosi Bujdosó Zoltán egy rendkívül szoros küzdelmet követően világbajnoki címet szerzett. Lányoknál a sokáig bronzérmes helyen állt veszprémi színeket képviselt Máramarosi Rita végül a később jobb rajtidőt kifogott svéd Elsa Sonneson leszorította a dobogós helyről, így a magyar lány egy finn versenyző mögött az előkelő negyedik helyen zárt.

A 113 fős női mezőnyben a Dornyay versenyzői közül Mag Viktória a 25. Mag Fruzsina pedig 77. helyen végzett.

Ezt követően szombaton rendezték meg a váltó csapatok küzdelmét. A lányok első futói között Czakó Boglárka végig az élbolyban haladt és az ötödik helyen hozta a magyar váltót. A második futóknál már igencsak szétszakadozott a mezőny. A svéd és a finn kettes váltó másfél percre leszakította a csehek kettes váltóját. A tarjáni Mag Viktóriának hektikus versenye volt: időnként jó tempóban zárkózott vissza az élbolyra, de pár helyen feleslegesen belekeveredett a bozótba, ennek ellenére már a negyedik helyen váltotta Máramarosi Ritát. A veszprémi futó a táv elején ráfutott a csehek versenyzőjére, majd a finneket is utolérte. A célegyenes előtti hosszú emelkedőn lefutotta az északi versenyzőt, így nem kis meglepésre a magyar női trió az előző évi törökországi vb-t követően ismét az ezüstérmes helyen tudott végezni. A fiúknál a magyarok a dánok mögött a hetedik helyen értek célba.

Eredmények | Junior világbajnokság, Portugália, Quinta das Lamerias Középtáv. Fiúk (127 induló), világbajnok: Bujdosó Zoltán (Magyarország) 24:20 perc, 2. Edvin Nilsson (Svédország) 24:39, 3. Touka Seppa (Finnország) 24:42 ...23. Nagy Péter 27:11 … 33. Gönczi Péter 27:32 … 38. Néda Tamás 28:03. Lányok (113), világbajnok: Hana Lundberg (Svédország) 23:18 … 4. Máramarosi Rita 27:07 … 15. Czakó Boglárka 28:53 …25. Mag Viktória 29:47 … 77. Mag Fruzsina 38:20. Váltócsapat (60 csapat): fiúk, világbajnok: Svédország 89:61 perc … 7. Magyarország (Nagy Péter, Gönczi Péter, Bujdosó Zoltán) 94:47. Lányok (49), világbajnok: Svédország 86:06 perc, 2. Magyarország (Czakó Boglárka, Mag Viktória, Máramarosi Rita) 90:13, 3. Finnország 90:57.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában